953
| Shutterstock

Η «Stay Safe Strategy» της ΕΕ για τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 22:07

Η «Stay Safe Strategy» της ΕΕ για τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 22:07

Εφέτος επιβάλλεται να γιορτάσουμε διαφορετικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, προειδοποιούν και οι Βρυξέλλες με τη σειρά τους, γνωρίζοντας πως καραδοκεί ο κίνδυνος η επικείμενη εορταστική περίοδος να αποτελέσει την αρχή ενός τρίτου, σφοδρότερου, κύματος της πανδημίας, το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου οι ευρωπαϊκές αρχές πρόκειται να κοινοποιήσουν την αποκαλούμενη «Stay Safe Strategy», τις συστάσεις της Κομισιόν προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διαχείριση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές αλλά αποτελεί γεγονός πως από την αρχή της πανδημίας οι κυβερνώντες των κρατών – μελών λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές των Βρυξελλών. Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα, οπότε, οι ευρωπαϊκές συστάσεις που θα εγκριθούν και θα ανακοινωθούν τελικά από τους συνεργάτες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενδέχεται να καθοριστούν την τελευταία στιγμή.

Επικαλούμενος ευρωπαίους αξιωματούχους ο Αλμπέρτο ντ’ Αρτζένιο, ανταποκριτής της La Repubblica στη βελγική πρωτεύουσα, σημειώνει πως προβλέπεται ότι η «ευρωκυβέρνηση» θα ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν μια σειρά από μέτρα με στόχο «να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ακυρωθούν μέσα σε λίγες ημέρες όλα όσα επιτεύχθηκαν με μεγάλες θυσίες μέσα σε μήνες» και αυτό σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που σημειώθηκαν μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Εκτός απροόπτου η Κομισιόν θα ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων για να αποτραπεί ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους. Στην αντίθετη περίπτωση, κατά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, τα κρούσματα και οι νοσηλείες θα αρχίσουν εκ νέου να αυξάνονται άκρως ανησυχητικά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ως εκ τούτου η ΕΕ θα προτείνει την απαγόρευση μαζικών εκδηλώσεων, τη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων για τις ολιγομελείς συναναστροφές (όσον αφορά, για παράδειγμα, τον ανώτατο αριθμό ατόμων) και την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να θεσπίσουν εξίσου ξεκάθαρους κανόνες για τις ιδιωτικές συναθροίσεις σε κατοικίες αλλά και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να περάσουν τις ημέρες των εορτών εντός μιας «φούσκας» και με τα ίδια άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Θεωρείται σίγουρο επίσης ότι η Κομισιόν θα ζητήσει τη διατήρηση ή την επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συναθροίσεων σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οσον αφορά τις θρησκευτικές τελετές, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την αποφυγή μαζικών εκδηλώσεων, προτείνοντας την πραγματοποίησή τους με εναλλακτικούς τρόπους, μέσω του Διαδικτύου και της ραδιοτηλεόρασης. Επιπλέον, όσες κυβερνήσεις επιτρέψουν την τέλεση ακολουθιών παρουσία πιστών θα κληθούν να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων ενώ θα ζητηθεί ρητά να απαγορευθούν οι όποιες χορωδιακές εκδηλώσεις και να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στο εσωτερικό των ναών.

Δεδομένου ότι αποτελεί εδώ και ημέρες  σημείο τριβής  η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων – με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να τάσσονται κατά και την Αυστρία (και την Ελβετία) υπέρ – εκτιμάται πως η Κομισιόν δεν θα προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τα χειμερινά αθλήματα και θα περιοριστεί να απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να συντονιστούν για την ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης.

Ομως η ΕΕ θα αποθαρρύνει τα ταξίδια στο εξωτερικό. Δεδομένου, ωστόσο, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ευρωπαϊκή επικράτεια είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια, η Κομισιόν δεν αναμένεται να προτείνει την επιβολή επιπρόσθετων περιορισμών ή νέων ειδικών μέτρων σχετικά τις μετακινήσεις εντός της Ενωσης. Σε όποιες χώρες προβλέπεται η απομόνωση όλων όσων εισέρχονται από εξωτερικό, η ΕΕ προτείνει τη μείωση της διάρκειάς της καραντίνας στις επτά ημέρες και την ολοκλήρωσή της με την πραγματοποίηση ενός τεστ ανίχνευσης του ιού.

Στα σχολεία… ασφαλώς

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως παρά τα όποια μέτρα προστασίας, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα επιφέρει αναπόφευκτα αύξηση των κρουσμάτων. Για να μην μετατραπούν τα σχολεία όλης της Ευρώπης σε εστίες μετάδοσης του κορονοïού, η Κομισιόν θα προτείνει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος ανάμεσα στο τέλος της εορταστικής περιόδου και το άνοιγμα των σχολείων, είτε επιμηκύνοντας κατά μία ή δύο εβδομάδες τις διακοπές των παιδιών, είτε καταφεύγοντας εκ νέου στην τηλεδιδασκαλία. Εκτιμάται, επίσης, πως η Κομισιόν θα παροτρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας, ούτως ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές.

Ιδιωτικές συναντήσεις

Η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της αποφυγής μαζικών συναθροίσεων και θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν ξεκάθαρους κανόνες και όσον αφορά τις ιδιωτικές μαζώξεις, ειδικά όσον αφορά τον ανώτατο αριθμό των συμμετεχόντων. Συνιστά στους πολίτες να φορούν διαρκώς μάσκα, και στις όποιες ιδιωτικές συναντήσεις, και να περάσουν την εορταστική περίοδο με τα ίδια, συγκεκριμένα, άτομα.

Σχολεία

Η Κομισιόν αντιμετωπίζει το άνοιγμα των σχολείων ως  ζήτημα εξαιρετικής σημασίας, δεδομένου του κινδύνου ξαφνικής αύξησης των κρουσμάτων κατά τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους. Προτείνει τη δημιουργία μιας μεταβατικής περιόδου μετά το τέλος των εορτών.

Σκι και ταξίδια

Μέρκελ, Μακρόν και Κόντε υποστηρίζουν πως τα χιονοδρομικά θέρετρα πρέπει να παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τη 10η Ιανουαρίου ενώ η Αυστρία και η Ελβετία εμφανίζονται απρόθυμες να θυσιάσουν έσοδα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Εκτιμάται πως η Κομισιόν θα απευθύνει έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια κοινή πολιτική, με στόχο την αποτροπή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. Οσον αφορά τα ταξίδια γενικότερα, η ΕΕ τα αποθαρρύνει, δίχως, ωστόσο, να προτείνει την θέσπιση νέων περιοριστικών μέτρων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και εκκλησίες

Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την εφαρμογή ή τη διατήρηση του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών. Τάσσεται κατά της διεξαγωγής μαζικών θρησκευτικών τελετών, προτρέποντας τις εκκλησίες να πραγματοποιήσουν τις ιερές ακολουθίες διαδικτυακά ή μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...