356
Η Νίκολα Στέρτζον | REUTERS/Russell Cheyne

Η Σκωτία ζητά ξανά δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από τη Βρετανία!

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 11:21
Η Νίκολα Στέρτζον
|REUTERS/Russell Cheyne

Η Σκωτία ζητά ξανά δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από τη Βρετανία!

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2017, 11:21

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει ξανά η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, τη ώρα μάλιστα που η Τερέζα Μέι έσπευδε να διευκρινίσει ότι το Brexit πρέπει να βρει το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματικά ενωμένο.

Η αναφορά της Μέι ότι η Βρετανία θα βγει από την ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά και δεν πρόκειται να δεχτεί -ή να ζητήσει- ημίμετρα που θα την κρατούν με κάποιο τρόπο μέσα στην Ενωση, ήταν αυτή που προκάλεσε την αντίδραση της Στέρτζον.

Σε δηλώσεις της στο BBC η πρωθυπουργός της Σκωτίας είπε ότι η αποχώρηση από την Κοινή Αγορά «κάνει το νέο δημοψήφισμα αναπόφευκτο».

Πρόσθεσε ότι η Σκωτία θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξει ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που προδιέγραψε η πρωθυπουργός Μέι. Εξήγησε ότι είναι «ζήτημα δημοκρατικής αρχής» το να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες για μια διαφορετική επιλογή όταν γίνονται τέτοιες «θεμελιώδεις αλλαγές».

Για την δική της στάση, η Στέρζον είπε ότι θα συνεχίσει να ενεργεί «με τρόπο λογικό και τακτικό. Είπα ότι θα εξαντλήσω όλες τις επιλογές και αυτό θα κάνω, αλλά θα πρέπει να δούμε και κάποιες παραχωρήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση».

Υπογράμμισε δε ότι δεν θα αφήσει τη Σκωτία «να βαδίσει σε ένα μονοπάτι που πιστεύω ότι θα βλάψει και την οικονομία μας και την κοινωνία όπου ζούμε».

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Σκωτία είχε θέσει τις δικές της προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το Brexit.

Πρώτον, η Βρετανία να παραμείνει στην Κοινή Αγορά της ΕΕ, δεύτερον να παραμείνει η Σκωτία στην Κοινή Αγορά με κάποια ειδική συμφωνία, όπως συμβαίνει με τη Νορβηγία. Τρίτον, αν τα δύο πρώτα σημεία δεν υλοποιηθούν, να γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Η Σκωτία, που ψήφισε οριακά υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013 και με σαφές προβάδισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 2016 (62% υπέρ), ήδη από την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος επιδίωξε να χαράξει διαφορετική πορεία από αυτή που είχε πάρει το Λονδίνο.

Η Στέρτζον πήγε μάλιστα ως τις Βρυξέλλες κομίζοντας προτάσεις για μια ειδική σχέση με την ΕΕ και -ακόμα καλύτερα μάλιστα- την ένταξη στην ΕΕ αν αποφασιζόταν η ανεξαρτησία της. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για ένα δεύτερο  δημοψήφισμα στην πράξη δεν είχε κλείσει ποτέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...