508
Ο Τραμπ εξέρχεται από ένα από τα ελικόπτερα και ετοιμάζεται να επιβιβαστεί στην προεδρική λιμουζίνα, στο αεροδρόμιο του Νταβός | ΑΠΕ-ΕΡΑ

Επτά ελικόπτερα και 33 λιμουζίνες: η… συνεισφορά Τραμπ στο «πράσινο» Φόρουμ του Νταβός

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 07:30
Ο Τραμπ εξέρχεται από ένα από τα ελικόπτερα και ετοιμάζεται να επιβιβαστεί στην προεδρική λιμουζίνα, στο αεροδρόμιο του Νταβός
|ΑΠΕ-ΕΡΑ

Επτά ελικόπτερα και 33 λιμουζίνες: η… συνεισφορά Τραμπ στο «πράσινο» Φόρουμ του Νταβός

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2020, 07:30

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να είναι το κύριο θέμα στη φετινή συνάντηση των ισχυρών στο Νταβός και ο ίδιος ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, να δηλώνει ευθαρσώς «ευελπιστώ ότι η εφετινή συνάντηση στο Νταβός μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά τη δράση σχετικά με το κλίμα, να συμβάλει περαιτέρω στη συλλογική προσπάθεια προς επίλυση προβλημάτων παγκοσμίων διαστάσεων όπως απαιτεί η παγκοσμιοποίηση», ωστόσο οι παραινέσεις του δεν βρήκαν… ευήκοα ώτα.

Ο αμερικανός πρόεδρος αδιαφορεί για όλα αυτά και συνεχίζει να αφήνει φαρδύ πλατύ το ρυπογόνο αποτύπωμά του στην ατμόσφαιρα, αγνοώντας ακόμη και τις νουθεσίες του «αμφιτρύωνα» του Φόρουμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε λοιπόν στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο εν χορδαίς, οργάνοις και συνοδεία όσο το δυνατόν περισσότερων (εξαιρετικά ρυπογόνων για την ατμόσφαιρα) ελικοπτέρων και λιμουζινών, καθώς κατά την προσφιλή του συνήθεια, ήθελε να… εντυπωσιάσει τους συνδαιτυμόνες του.

Μια πομπή έξι ελικοπτέρων συνόδευσε το προεδρικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο του Νταβός, ενώ στο έδαφος τον περίμεναν, ούτε λίγο ούτε πολύ… 32 λιμουζίνες που συνόδευσαν το προεδρικό αυτοκίνητο μέχρι το ξενοδοχείο όπου κατέλυσε ο Τραμπ.

Φτάνοντας εκεί, και μιλώντας κατόπιν στο Φόρουμ, είπε τα γνωστά του περί… ανύπαρκτης κλιματικής αλλαγής που βρίσκεται μόνο στη νοσηρή φαντασία της Γκρέτα Τούνμπεργκ αλλά και όσων επιστημόνων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Πρέπει να απορρίψουμε τους αιώνιους προφήτες της δυστυχίας και τις προβλέψεις τους περί Αποκάλυψης», είπε αφού η σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα τη λύπη της επειδή «δεν έχει γίνει τίποτα» για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τη μεριά του έκανε λόγο για την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου, καυχώμενος για την άφθονη παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, που είναι «πρώτες στον κόσμο στο αέριο και στο πετρέλαιο», και για την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εκτίμησε επίσης ότι «ο φόβος και η αμφιβολία δεν είναι πια καλοί τρόποι σκέψης», πλέκοντας το εγκώμιο της τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για 3 τρισεκατομμύρια δέντρα.

«Πιστεύω πολύ στο περιβάλλον. Θέλω το πιο καθαρό νερό και τον πιο καθαρό αέρα» είπε.

Η εντυπωσιακή (όσο και εξαιρετικά ρυπογόνα) πομπή των 33 αυτοκινήτων που συνοδεύουν τον Τραμπ

Πάντως, στον αντίποδα, στην ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρακίνησε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις διεθνείς συζητήσεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ακόμα υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτό το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει πολύ γρήγορα.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις διεθνείς συζητήσεις μας και χρειαζόμαστε ηγεσία για να πάμε αυτά τα ζητήματα στο επόμενο επίπεδο. Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για αυτό από την κλιματική αλλαγή. Οι περισσότεροι από εμάς, όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι πρέπει να δράσουμε. Νιώθουμε την ανάγκη για αυτό» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αυτή είναι η κληρονομιά που θα αφήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ΕΕ, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...