471
Παλιοί, καλοί (;) καιροί. Νοέμβριος 2014, ο κ. Βενιζέλος συναντά τον κ. Παπανδρέου, λίγο προτού ο δεύτερος ανακοινώσει την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ... | Nick Paleologos / SOOC

Η σιωπή Βενιζέλου μετά τη συνεργασία Φώφης – Παπανδρέου

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 13 Ιανουαρίου 2017, 07:32
Παλιοί, καλοί (;) καιροί. Νοέμβριος 2014, ο κ. Βενιζέλος συναντά τον κ. Παπανδρέου, λίγο προτού ο δεύτερος ανακοινώσει την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ...
|Nick Paleologos / SOOC

Η σιωπή Βενιζέλου μετά τη συνεργασία Φώφης – Παπανδρέου

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 13 Ιανουαρίου 2017, 07:32

Μετά την ανακοίνωση ένταξης του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου στην Δημοκρατική Συμπαράταξη πολλά παραμένουν αδιευκρίνιστα. Τι μορφή θα έχει αυτή (αυτονομία πολιτική και οργανωτική σημαίνει κάτι – μέχρις ενός σημείου όμως), τι όρους, πώς θα κατανεμηθούν οι υποψηφιότητες και οι έδρες… Αδιευκρίνιστο παραμένει όμως και κάτι άλλο: τι θα πει για το θέμα και κυρίως τι θα κάνει ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Προς το παρόν, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να πει κουβέντα για την επιστροφή κάτω από την ίδια πολιτική στέγη του… άλλου πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το ότι δεν πετάει στα σύννεφα είναι γνωστό, το αν θα αντιδράσει και πώς είναι προς το παρόν άγνωστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η σιωπή όμως δεν θα διαρκέσει πολύ. Πηγές προσκείμενες στον κ. Βενιζέλο μεταδίδουν ότι θα μιλήσει την προσεχή Κυριακή από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Πιθανώς να επαναλάβει με κάποιον τρόπο αυτά που προ μηνών είχε αναφέρει στον ΣΚΑΪ. Μεταξύ των άλλων: «Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους, ιστορίας και αξιακής συνείδησης, τα οποία για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ενημερώσει τον κ. Βενιζέλο για το σχέδιο επιστροφής του Παπανδρέου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Βενιζέλος δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, αλλά μέχρι εκεί.

Εν αναμονή του πώς θα τοποθετηθεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να ερμηνεύσουν όλα αυτά που συμβαίνουν και να μαντέψουν εξελίξεις.

Τι μετράει περισσότερο για την Φώφη; Η ενοποίηση της «παράταξης» ή η δική της ισχυροποίηση; Θα προσφέρει κάτι στον Γιώργο (π.χ. θέση επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας); Και εν τέλει, πώς θα λυθεί το μεγαλύτερο ίσως ζήτημα από όλα: ποιοι θα είναι υποψήφιοι πού. Πώς θα μπορούσε φερ’ επείν ο Κώστας Σκανδαλίδης να δεχθεί υποψήφιο στην Α’ Αθηνών τον κ. Παπανδρέου, πόσο μάλλον ο κ. Βενιζέλος στην Α’ Θεσσαλονίκης;

Και εν τέλει, όλες οι κινήσεις κυρίας Γεννηματά (κοινοβουλευτικές και πολιτικές εν γένει), έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον Βενιζέλο, ηθελημένα ή μη.

Μπορούν να συνυπάρξουν Βαγγέλης και Γιώργος σε ένα ενιαίο σχήμα; Θεωρείται δύσκολο, αν και εξίσου δύσκολο θεωρείται σε αυτήν την συγκυρία το να αρχίσει ο Βενιζέλος αντάρτικο.

Βέβαιον μπορεί να θεωρείται ότι τις αιχμές του θα τις αφήσει, εντός πλαισίου όμως.

Πάντως, το να φτάσει η κατάσταση στα άκρα, δεν διαφαίνεται αυτήν την στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι ο Βενιζέλος δεν θα σιωπήσει για πολύ και ότι θα διαφυλάξει την ιδιότυπη αυτονομία που έχει κατακτήσει, ώστε να μιλά από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, χωρίς πάντοτε να τον απασχολεί ποια είναι η «γραμμή».

Πιθανό είναι να θέσει κάποια στιγμή ο ίδιος διλήμματα, κυρίως ως προς το ποια θα είναι μετεκλογικά η στάση του ΠΑΣΟΚ, όταν κληθεί να αποφασίσει αν θα στηρίξει κάποια κυβέρνηση, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΝΔ. Το πρώτο ο Βενιζέλος δεν θέλει καν να το συζητεί. Το δεύτερο δεν φαίνεται να θέλει να το συζητεί η Φώφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...