255
Τουρκικά τεθωρακισμένα στη Συρία, το 2018 | REUTERS/Khalil Ashawi

Η Μόσχα προειδοποιεί ξανά τον Ερντογάν: Μην ξεκινήσετε νέα επιχείρηση στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 11:03
Τουρκικά τεθωρακισμένα στη Συρία, το 2018
|REUTERS/Khalil Ashawi

Η Μόσχα προειδοποιεί ξανά τον Ερντογάν: Μην ξεκινήσετε νέα επιχείρηση στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 11:03

Η κυβέρνηση της Ρωσίας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη συριακή επικράτεια θα ήταν «ασύνετη», καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας και αποσταθεροποίηση της κατάστασης, δήλωσε ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο ειδικός επιτετραμμένος της Μόσχας για τη Συρία.

Παρόμοια προειδοποίηση είχε απευθύνει στην Αγκυρα και η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 4 Ιουνίου, τονίζοντας ότι «ελπίζουμε πως η Αγκυρα θα απέχει από πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία επικίνδυνη αποσταθεροποίηση της ήδη δύσκολης κατάστασης στη Συρία».

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε με τη σειρά του πως, «δεν πιστεύουμε πως αυτή η ειδική επιχείρηση θα συνεισφέρει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

Ο Λαβρέντιεφ είπε επίσης πως η Μόσχα δεν θεωρεί πλέον ότι η Γενεύη είναι κατάλληλη τοποθεσία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντίπαλων πλευρών στον συριακό πόλεμο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ στο κέντρο, σε παλιότερες συνομιλίες για τη Συρία – EPA/TURAR KAZANGAPOV

Ο ρώσος επιτετραμμένος βρίσκεται σήμερα στη Νουρ-Σουλτάν του Καζακστάν για συνομιλίες με απεσταλμένους της Τουρκίας, του Ιράν, της κυβέρνησης της Συρίας και αντικαθεστωτικών παρατάξεων.

Η Αγκυρα έχει διαμηνύσει πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Συρία, καθώς, οι ΗΠΑ και η Ρωσία «αθέτησαν τις υποσχέσεις τους» να κρατήσουν την κουρδική ένοπλη οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορά της μετά την προηγούμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού το 2019 και διότι οι επιθέσεις από το YPG έχουν αυξηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...