302
Η Νίκη Κεραμέως σε πρόσφατη ομιλία της στη Βουλή. «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις» το νέο μήνυμά της | INTIMENEWS

Η Κεραμέως «παγώνει» 37 (προεκλογικές) σχολές Γαβρόγλου

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 15:26
Η Νίκη Κεραμέως σε πρόσφατη ομιλία της στη Βουλή. «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις» το νέο μήνυμά της
|INTIMENEWS

Η Κεραμέως «παγώνει» 37 (προεκλογικές) σχολές Γαβρόγλου

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 15:26

Την άμεση αναστολή της έναρξης λειτουργίας 37 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν προεκλογικά και με προφανή ψηφοθηρική στόχευση, επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πρόκειται για τμήματα τα οποία θα λειτουργούσαν τα επόμενα χρόνια -πολλά πάντως θα εντάσσονταν στο μηχανογραφικό που θα συμπλήρωναν οι μαθητές Γ’Λυκείου του τρέχοντος σχολικού έτους- και πλέον «μπαίνουν στον πάγο» με νομοθετική διάταξη που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η ίδρυση των 37 τμημάτων θα επανεξεταστεί έτσι ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ’ ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.

Σε δήλωσή τους η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, επισημαίνουν ότι τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν:

•χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,

•χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,

•χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,

•χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,

•ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,

«Το εκπαιδευτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό έχουν ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από πελατειακές λογικές και ευκαιριακές διευθετήσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη», ορισμένα όμως από τα νέα αυτά τμήματα, σημειώνουν «αντιμετωπίζουν προβλήματα σε υποδομές και προσωπικό, χωρίς να μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία τους προς όφελος των μελλοντικών φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Για τους λόγους αυτούς, αποφασίστηκε να ανασταλεί η έναρξη λειτουργίας των 37 σχολών Γαβρόγλου, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, δείτε αναλυτικά τα τα τμήματα των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία.