299
Χειραψία Πούτιν - Ερντογάν μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το Ιντλίμπ | Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

H Ρωσία και η Τουρκία «βρήκαν τη λύση» για το Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2018, 20:25
Χειραψία Πούτιν - Ερντογάν μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για το Ιντλίμπ
|Alexander Zemlianichenko/Pool via REUTERS

H Ρωσία και η Τουρκία «βρήκαν τη λύση» για το Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2018, 20:25

Ο  πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου και συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ ώστε να χωρίσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις αντικυβερνητικά ανταρτικά σώματα, όπως μετέδωσε το ΒΒC.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η ζώνη θα έχει πλάτος 15 χιλιόμετρα, ίσως και 25, και θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου. Και διευκρίνισε ότι όλα τα βαρέα όπλα πρέπει να αποσυρθούν, όπως και οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας θα διεξάγουν συντονισμένες στρατιωτικές περιπολίες στα σύνορα της ζώνης αυτής.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, και σύμφωνα με ρωσικές ειδησεογραφικές πηγές, ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση από πλευράς της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της εναντίον θέσεων στο Ιντλίμπ.

Η συνάντηση των δύο προέδρων έγινε στη Ρωσία, στο Σότσι.

Θερμές οι σχέσεις τους

H ατμόσφαιρα εκεί, στο σπίτι του Πούτιν, ήταν ζεστή πριν από τις συνομιλίες με τον Ερντογάν. Εγκάρδιο ήταν το καλωσόρισμα του ρώσου προέδρου και φιλοφρονητικές οι δηλώσεις του μουσαφίρη του, προέδρου της Τουρκίας.

Ακολούθησε η «διευθέτηση» για το Ιντλίμπ της Συρίας, για τον τόπο όπου ένας κλάδος της Αλ Κάιντα διαφεντεύει τον λαό των εσωτερικών προσφύγων.

Η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε από τον Πούτιν «εισαγωγικά», ωστόσο δεν παρέλειψε και τις μπίζνες: «Οι σχέσεις μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενεργητικά και θετικά. Το διμερές εμπόριο και οι οικονομικοί δεσμοί αναπτύσσονται σε ένα ευρύ πλαίσιο. Χαίρομαι που σας συναντώ».

Και ο Ερντογάν απάντησε: «Θα ήθελα να σας εκφράσω τη βαθύτατή μου ευγνωμοσύνη. Ο κόσμος υπολογίζει στη συνεργασία μας. Πιστεύω ότι όχι μόνο η περιοχή, αλλά όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει τη συνάντησή μας σήμερα. Ελπίζω ότι όσα θα δηλώσουμε μετά τη συνάντησή μας θα δώσουν μια νέα ελπίδα για την περιοχή».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...