472
O Κιπτσόγκε πανηγυρίζει με φόντο την Πύλη του Βραδεμβούργου. Το ρεκόρ του στον Μαραθώνιο του Βερολίνου επαναφέρει τη συζήτηση αν είναι τελικά ανθρωπίνως αδύνατο να σπάσουμε το φράγμα των δύο ωρών | REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο άνθρωπος άγγιξε το φράγμα των 2 ωρών στον Μαραθώνιο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2018, 17:23
O Κιπτσόγκε πανηγυρίζει με φόντο την Πύλη του Βραδεμβούργου. Το ρεκόρ του στον Μαραθώνιο του Βερολίνου επαναφέρει τη συζήτηση αν είναι τελικά ανθρωπίνως αδύνατο να σπάσουμε το φράγμα των δύο ωρών
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο άνθρωπος άγγιξε το φράγμα των 2 ωρών στον Μαραθώνιο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2018, 17:23

Οι επιστήμονες αμφιβάλλουν ότι κάτι τέτοιο είναι ανθρωπίνως δυνατό: να τρέξει κάποιος τα 42.195 μέτρα του Μαραθωνίου σε λιγότερο από δύο ώρες, δηλαδή σε λιγότερο από 120 λεπτά. Ομως από το μεσημέρι της Κυριακής κάποιος τους αμφισβητεί εμπράκτως. Το όνομά του Ελιούντ Κιπτσόγκε, από την Κένυα. Τερμάτισε στον φημισμένο Μαραθώνιο του Βερολίνου (φημισμένο και για τις καλές επιδόσεις που «επιτρέπει» η συγκεκριμένη διαδρομή στη γερμανική πρωτεύουσα) σε χρόνο 2:01:39!

Ο Κιπτσόγκε έτρεξε Μαραθώνιο σε 121 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα!

Πρόκειται φυσικά για ένα συγκλονιστικό παγκόσμιο ρεκόρ, αν και οι τύποι της αθλητικογραφίας υπαγορεύουν να το αναφέρουμε ως καλύτερη παγκόσμια επίδοση, καθότι τα αγωνίσματα που διεξάγονται εκτός σταδίου δεν γίνονται στις ίδιες συνθήκες —άλλο ο κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας με τις ανηφόρες και άλλο αυτός του Βερολίνου που γίνεται χωρίς σημαντικές υψομετρικές διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο χρόνος, η επίδοση, το ρεκόρ του Κιπτσόγκε είναι συγκλονιστικά: ο 33χρονος Κενυάτης έτρεξε γρηγορότερα την απόσταση κατά περισσότερο από ένα λεπτό από τον προηγούμενο κάτοχο της καλύτερης κούρσας, τον συμπατριώτη του Ντένις Κιμέτο ο οποίος -πάλι στο Βερολίνο- είχε τερματίσει το 2014 σε χρόνο 2:02:57.

«Δεν έχω λέξεις να περιγράψω τη σημερινή ημέρα. Είμαι ευγνώμων, ευτυχισμένος που έσπασα το παγκόσμιο ρεκόρ» είπε ο Κιπτσόγκε, που πριν από δύο χρόνια είχε κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο (με επίδοση 2:08:44). Ηταν το τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο για τον Κενυάτη που στην Αθήνα το 2004 είχε κατακτήσει το χάλκινο και στο Πεκίνο το 2008 το ασημένιο στα 5.000 μ.

Και εδώ κάπου επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα: μπορεί κάποιος να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών στον Μαραθώνιο; Φαίνεται ασύλληπτο, πιο αδιανόητο και από τα τέσσερα λεπτά στο μίλι που είχε σπάσει ο Ρότζερ Μπάνιστερ το 1954 (με χρόνο 3:59.4), πιο συγκλονιστικό από τα 15 λεπτά στα 1.500 μ. κολύμβηση που είχε καταρρίψει ο μέγας Βλαντίμιρ Σαλνίκοβ στους Ολυμπιακούς της Μόσχας (με 14:58.27).

Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι ο άνθρωπος είναι ικανός ως οργανισμός να τρέχει επί δύο ώρες με μέση ταχύτητα 21 χλμ./ω (τρέξτε έτσι για πέντε λεπτά στον διάδρομο στο γυμναστήριο για να καταλάβετε για τι ρυθμό μιλάμε).

Ομως ο Κιπτσόγκε ουσιαστικά το επιτυγχάνει. Τον Μάιο του 2017 έτρεξε την απόσταση σε 2:00:25, ωστόσο η επίδοση δεν μέτρησε διότι έγινε σε «εργαστηριακές συνθήκες»: σε ένα event που διοργανώθηκε από τη Nike στην πίστα της Μόντσα, σε γύρους των 2,4 χλμ., ο Κιπτσόγκε υποβοηθούμενος και από τους λεγόμενους «λαγούς», έφτασε να θέλει μόλις 26 δευτερόλεπτα για να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών.

Που σημαίνει ότι μπορεί να το κάνει. Αρκεί να προλάβει να βρει τις ιδανικές συνθήκες και τον απαραίτητο ανταγωνισμό για να το καταφέρει. Αλλωστε ο ίδιος έχει εξηγήσει με αφοπλιστική απλότητα το σκεπτικό του: «Πρέπει να τρέξεις γρήγορα 422 κατοστάρια»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...