255
Σε μια περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, 460 χλμ. μακριά από το Πεκίνο, έφτασε με ασφάλεια το όχημα μέσα στο οποίο βρισκόταν η κάψουλα που περιείχε το σεληνιακό έδαφος | China Lunar Exploration Project

H Κίνα έχει πλέον στην κατοχή της σεληνιακό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 18:25
Σε μια περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, 460 χλμ. μακριά από το Πεκίνο, έφτασε με ασφάλεια το όχημα μέσα στο οποίο βρισκόταν η κάψουλα που περιείχε το σεληνιακό έδαφος
|China Lunar Exploration Project

H Κίνα έχει πλέον στην κατοχή της σεληνιακό έδαφος

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 18:25

Στις αρχές Δεκεμβρίου ένα προηγμένο ρομπότ προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης. Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Κίνα και στόχο είχε να συλλέξει δείγματα από το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου (χώμα, σκόνη, πετρώματα). Τα δείγματα αυτά τα τοποθέτησε σε ένα μικρό όχημα, το οποίο επέστρεψε στο μητρικό σκάφος της αποστολής, το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Η κάψουλα, που περιείχε υλικά δύο κιλών, επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη και βρίσκεται στα χέρια των κινέζων επιστημόνων. Η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που απέκτησε με δικά της μέσα υλικό από τη Σελήνη και η πρώτη που το καταφέρνει ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, η συγκεκριμένη αποστολή, εκτός από την επιστημονική σημασία της, είχε και πολιτικές προεκτάσεις, αφού το Πεκίνο ήθελε να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι ανήκει πλέον στο κλαμπ των πιο ισχυρών διαστημικών δυνάμεων του πλανήτη. Επίσης, στην αποστολή αυτή αναπτύχθηκαν και δοκιμάσθηκαν τεχνολογίες που θα αξιοποιηθούν στις επανδρωμένες αποστολές που θέλει να πραγματοποιήσει η Κίνα στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι καθ’ οδόν προς τον Αρη βρίσκεται ένα κινεζικό σκάφος που μεταφέρει ένα ρομπότ, το οποίο, αν όλα πάνε καλά, θα προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη για να τον εξερευνήσει. Θα είναι άλλη μια κατάκτηση για το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, η οποία πάντως, όσον αφορά τη Σελήνη, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για τη δημιουργία βάσεων εκεί και να μην προσπαθήσει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να εγκαταστήσει δικές της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News