744
Γιαΐρ και Μπενιαμίν Νετανιάχου: το μήλο (μάλλον) έπεσε κάτω από την μηλιά | CreativeProtagon

Γιαΐρ Νετανιάχου, ο γιος-ασπίδα του ισραηλινού πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 17:36
Γιαΐρ και Μπενιαμίν Νετανιάχου: το μήλο (μάλλον) έπεσε κάτω από την μηλιά
|CreativeProtagon

Γιαΐρ Νετανιάχου, ο γιος-ασπίδα του ισραηλινού πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 17:36

Η ασπίδα προστασίας του μπαμπά Νετανιάχου. Ή, όπως λένε πολλοί, το προσωπικό του… τσοπανόσκυλο.

Το διαδικτυακό φόβητρο για τον οποιονδήποτε τολμήσει να εκστομίσει κάτι κακό για τον ισραηλινό πρωθυπουργό – ή για κάποια από τις αποφάσεις του.

Αυτό αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ο Γιαΐρ Νετανιάχου — ο οποίος εκτός των άλλων είναι και δριμύς επικριτής του καθεστώτος Ερντογάν και υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων.

Ο 29χρονος Νετανιάχου σπεύδει άλλωστε να υπερασπιστεί τον πατέρα του σε όποια περίσταση κρίνει αυτός —και η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός πατέρας του, όσες επιτυχίες μετρά στην εξωτερική πολιτική, με την απομόνωση του Ερντογάν και την ιστορική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόσες δυσκολίες αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του.

Οι επικριτές του Νετανιάχου τον κατηγορούν εδώ και χρόνια για οικονομικές ατασθαλίες, όμως σε αυτές τις κατηγορίες ήρθε να προστεθεί η «άνιση» διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού (επιτυχημένη στην αρχή, έξαρση της Covid-19 στη συνέχεια).

Το σκηνικό είναι πλέον γνώριμο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν και πάλι στους δρόμους, συνεχίζοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αγνοώντας τις οδηγίες της αστυνομίας για εναλλακτικές διαδρομές το πλήθος πραγματοποίησε πορεία σε βασικούς δρόμους της πόλης φτάνοντας έξω από την επίσημη κατοικία του Νετανιάχου.

Εκεί σήκωσαν σημαίες, πανό και συνθήματα για την παραίτησή του την ώρα που ο ίδιος δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την πολιτική του επιβίωση, καθώς βρίσκεται σε δίκη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.

Ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί και καταδικάζει τις διαμαρτυρίες εναντίον του, κατηγορώντας τους διαδηλωτές για καταπάτηση της δημοκρατίας και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι τις ενθαρρύνουν.

Επίσης υποστηρίζει ότι η οικονομία του Ισραήλ είναι σε καλύτερη θέση από αυτές πολλών ανεπτυγμένων χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση του Covid-19.

Στο πλευρό του, κάθεται σταθερά ο Γιαΐρ, κατακεραυνώνοντας τους πολέμιούς του και ειδικά τους διαδηλωτές, ισχυριζόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο πατέρας μου γελάει με αυτούς».

«Τον διασκεδάζει… Είναι σαν ένα είδος ψυχαγωγίας γι’ αυτόν», δήλωσε ο 29χρονος πριν μερικά 24ωρα στο ραδιοφωνικό σταθμό Galei Yisrael.

«Τον διασκεδάζει. Του δίνουν (οι διαδηλώσεις) δύναμη», πρόσθεσε.

Ο Γιαΐρ έχει κάνει διάφορα όλο αυτό το διάστημα: το 2018 η διοίκηση του Facebook αποφάσισε να «μπλοκάρει» τον λογαριασμό του για μία ανάρτηση που έκανε εκφράζοντας την επιθυμία του «όλοι οι μουσουλμάνοι να φύγουν από το Ισραήλ».

Η «τιμωρία» διήρκεσε για 24 ώρες ενώ η ανάρτηση διαγράφηκε.

Τότε ο νεαρός Νετανιάχου εξέφρασε την οργή του στο Twitter κατηγορώντας το Facebook για «δικτατορική πρακτική».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα ισραηλινό δικαστήριο τον διέταξε να κατεβάσει ένα tweet που έδειχνε τα ονόματα, τις διευθύνσεις κατοικίας και τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων τριών διαδηλωτών.

«Καλώ όλους να έρθουν να διαμαρτυρηθούν, μέρα και νύχτα, στα σπίτια αυτών των ανθρώπων που οδηγούν την χώρα μας στην αναρχία», έγραψε από κάτω ο Γιαΐρ.

Οι τρεις διαδηλωτές δήλωσαν στα ισραηλινά ΜΜΕ ότι έλαβαν «απειλητικές κλήσεις» μετά την αποστολή του tweet του 29χρονου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο γιος Νετανιάχου, στήριξε μέσω κοινωνικού μέσου μια εκστρατεία που ξεκίνησε στο change.org ένας κούρδος ακτιβιστής ζητώντας από την Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Βόρειου Ιράκ να προστεθεί ως emoji η «σημαία του Κουρδιστάν», προκαλώντας… εγκεφαλικά στην κυβέρνηση του Ερντογάν.

Ο Νετανιάχου έγραψε: «Απαιτούμε την προσθήκη της σημαίας του Κουρδιστάν στο emoji!».

Γενικά, ο Γιαΐρ είναι… λαλίστατος μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφατα πήρε και θέση (όχι που δεν θα το έκανε) όσον αφορά στην ελληνοτουρκική κρίση.

«Στηρίζω την Ελλάδα!», έγραψε στο Twitter o γιος Νετανιάχου, με τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση να παίρνουν… φωτιά.

Τούρκοι χρήστες του Twitter απειλούσαν τον ίδιο και τη χώρα του, ενώ έλληνες χρήστες ευχαριστούσαν για τη στήριξη.

Όπως αναφέρει η Guardian, «το δίδυμο πατέρας-γιος εσχάτως έχει αναδειχθεί ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους παγκόσμιους ηγέτες. Τα παιδιά των ηγετών μπορούν να ενεργήσουν ως αφιλτράριστοι πληρεξούσιοι των απόψεων των γονιών τους, διαδίδοντας τις ωμές αλήθειες του μηνύματος των πατεράδων τους, ακόμη και αν [τα παιδιά] δεν μιλούν επίσημα για λογαριασμό τους».

Για του λόγου το αληθές, το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ έχει δώσει μερικές από τις πιο βρώμικες μάχες της ζωής του για λογαριασμό του πατέρα του, υπονοώντας ότι ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο παρελθόν είχε κακοποιήσει σεξουαλικά κάποια παιδιά. Και στη Βραζιλία ο Εντουάρρντο Μπολσονάρο, ο γιος του ακροδεξιού προέδρου, πρότεινε πρόσφατα ότι θα “χρειαστούν τακτικές σκληρής δικτατορίας προκειμένου να συντριβούν οι αριστεροί αντίπαλοι” του πατέρα του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...