604
Ο Νίκος Δένδιας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ | Τwitter/Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA

«Καλωσόρισες, καλέ μου φίλε»: θερμή υποδοχή στο Ισραήλ για τον Νίκο Δένδια

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 11:37
Ο Νίκος Δένδιας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ
|Τwitter/Υπουργείο Εξωτερικών @GreeceMFA

«Καλωσόρισες, καλέ μου φίλε»: θερμή υποδοχή στο Ισραήλ για τον Νίκο Δένδια

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2020, 11:37

Μία ημέρα μετά τη σαφή δήλωση στήριξης της Ελλάδας και των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο από το εβραϊκό κράτος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός στο Ισραήλ από τον ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση, επί τάπητος τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).

«Καλωσόρισες στο Ισραήλ καλέ μου φίλε, Νίκο Δένδια», έγραψε χαρακτηριστικά στη σχετική ανάρτηση στο Twitter o κ. Ασκενάζι, συμπληρώνοντας ότι είναι πάντα μεγάλη του τιμή να φιλοξενεί τον έλληνα ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ.

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ισχυρούς δεσμούς και μία διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική σχέση, διεμήνυσε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της», ανέφερε η ανακοίνωση του εβραϊκού κράτους που «ανέβηκε» την Τετάρτη και στον επίσημο λογαριασμό της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ενδεικτικό του κλίματος, και το tweet του υιού του ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιαΐρ Νετανιάχου (δείτε το κάτω), που προκάλεσε «βροχή» απειλητικών σχολίων από τούρκους χρήστες του Twitter.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ασκενάζι με τον οποίο, όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, αλλά και θέματα της στενής διμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ.

Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα, Γιόσι Αμράνι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κ. Παναγιωτόπουλος και Αμράνι συζήτησαν για «τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα έκανε τέλος ειδική αναφορά στην ανακοίνωση της κυβέρνησής του για την πλήρη υποστήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα, επί των θεμάτων που επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση η Τουρκία.

Συνάντηση Δένδια με Νετανιάχου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η  τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ευχαρίστησε την ισραηλινή κυβέρνηση για τη στήριξη στην τρέχουσα κρίση με την κάθοδο του τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis», ενώ εξήρε το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών μετά το πέρας των συναντήσεών του στο Ισραήλ.

«Είχα τη χαρά σήμερα να γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό, τον κ. Netanyahu, και να του μεταφέρω μήνυμα του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επίσης και να έχω εκτεταμένες συνομιλίες με τον συνάδελφό μου και φίλο μου, τον κ. Gabi Ashkenazi.

Μου δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία να ευχαριστήσω την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατέστησα σαφές στους ισραηλινούς συνομιλητές μου ότι η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και σταθερότητα.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να αναφερθούμε στα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και στον East Med.

Ακόμα, στην οικονομική συνεργασία των χωρών μας και στις ευκαιρίες που ανοίγονται, είτε στο διμερές πλαίσιο είτε στο πολυμερές πλαίσιο, ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε άλλες χώρες της περιοχής.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ εμβαθύνονται, αναπτύσσονται.

Τριάντα χρόνια μετά την αναγνώριση από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τη δημιουργία σχέσεων πλήρους διπλωματικής αναγνώρισης, οι σχέσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ διανύουν την καλύτερη περίοδό τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...