309
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής | George Vitsaras / SOOC

Γεννηματά: Η μη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης δημιουργεί προβλήματα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 14:54
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής
|George Vitsaras / SOOC

Γεννηματά: Η μη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης δημιουργεί προβλήματα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 14:54

Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο είναι θετική εξέλιξη, τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην Ολομέλεια της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ωστόσο, η κυρία Γεννηματά μίλησε για απόφαση που δεν είναι ολοκληρωμένη από την κυβέρνηση, «γιατί θα έπρεπε να συνοδεύεται με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης».

«Η μη επέκταση δημιουργεί προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται ότι ξεκινούν οι Διερευνητικές Επαφές με την Τουρκία», ανέφερε.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι δική σας ευθύνη και να μας εξηγήσετε γιατί δεν ολοκληρώθηκε, ώστε να ψηφίσουμε σήμερα και για το θέμα αυτό», πρόσθεσε η Φ. Γεννηματά, ζητώντας διευκρινίσεις για το αν η συγκεκριμένη επέκταση είναι στον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς και χρονοδιάγραμμα. Η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες και υπάρχει συνεκτική ατζέντα των τουρκικών διεκδικήσεων που καμία δύναμη δεν πρέπει να υποτιμήσει», εκτίμησε η κυρία Γεννηματά και επέκρινε την κυβέρνηση:

«Είναι αδιανόητο οι αποφάσεις να συνεχίσουν να είναι αποσπασματικές. Χρειάζεται επικαιροποιημένη εθνική γραμμή», τόνισε κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι «ανέλαβε να χειριστεί μόνος κρίσιμα θέματα χωρίς σταθερή γραμμή, με μπρος-πίσω και με αναβλητικό τρόπο».

Οι διερευνητικές μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση και να ανοίξουν τον δρόμο στη διευθέτηση της Α.Ο.Ζ με πλαίσιο κεκτημένο που προσδιορίζει το καταληκτικό αντικείμενο, και αυτό δεν πρέπει να χαθεί, επεσήμανε στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται να συγχέονται οι διερευνητικές με τη διαπραγμάτευση».

Εφόσον το Δίκαιο της Θάλασσας γίνει αμοιβαία δεκτό, τότε η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε συμφωνία ή σε συμφωνία παραπομπής στη διεθνή δικαιοσύνη στη Χάγη, διευκρίνισε.

Να σημειωθεί ότι η ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε με αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Τα βλέμματα όλης της οικουμένης είναι στραμμένα στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, που έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Οι επιθέσεις λαϊκισμού ηττήθηκαν και αυτό συνιστά νίκη για όλους, σε όλο τον κόσμο, σε όσους πιστεύουν στη δημοκρατία», τόνισε εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για νέα σελίδα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...