440
H Eλλάδα κατάφερε επιτέλους, με από οκτώ χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια, γράφουν οι FT και διερωτώνται: Μπορεί όμως να παραμείνει; | AFP/ Peter Parks

FT: H Ελλάδα ξανά στα πόδια της – θα μπορέσει να κρατηθεί;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 18:58
H Eλλάδα κατάφερε επιτέλους, με από οκτώ χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια, γράφουν οι FT και διερωτώνται: Μπορεί όμως να παραμείνει;
|AFP/ Peter Parks

FT: H Ελλάδα ξανά στα πόδια της – θα μπορέσει να κρατηθεί;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 18:58

Στο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο σε συνδυασμό με τη συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους που επετεύχθη στο πρόσφατο Eurogroup και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται βραχυπρόθεσμα για τη χώρα, αναφέρονται οι Financial Times.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας ήταν προσεκτικά διατυπωμένη έτσι ώστε να είναι για όλες τις πλευρές αρκούντως πολιτικά αποδεκτή.

Από τη μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ισχυρίζεται ενόψει εκλογών (όποτε αυτές και αν γίνουν) ότι απελευθέρωσε τη χώρα του από τη «δικτατορία» των πιστωτών, ενώ από την άλλη οι «σκληροί» των δανειστών με επικεφαλής τη Γερμανία, μπορούν πια να αποχωρήσουν έχοντας αντέξει στις πιέσεις για διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Επιπρόσθετα το πακέτο ελάφρυνσης συνοδεύεται με μία σειρά από όρους και προϋποθέσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη δημοσιονομική χαλάρωση που προκάλεσε τουλάχιστον στην αρχή της την κρίση.

Για τους Έλληνες, συνεχίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, που υπέμειναν για τόσα χρόνια την οδυνηρή εμπειρία της μεγαλύτερης ύφεσης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία, η καθυστέρηση μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας ήταν αγωνιώδης.

Η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους το 2012 και έπρεπε να είχε γίνει πράξη πολύ νωρίτερα, αναγνωρίζουν οι FT.

Οι πληγές της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν ακόμα γιατρευτεί καθώς τα οκτώ χρόνια αυστηρής λιτότητας έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Η ανεργία παραμένει στο 20% και η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ ευάλωτη, ενώ το ίδιο αβέβαιη είναι η δυνατότητά της να αντλήσει χρήμα από τις αγορές.

Αρκεί ένα αρνητικό σοκ για να προβάλλουν ξανά ως αναγκαία τα προγράμματα διάσωσης για τη χώρα, προειδοποιούν οι FT, επισημαίνοντας ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης που τόσο «πολέμησε», για πολιτικούς λόγους, ο Αλέξης Τσίπρας, ενδεχομένως να ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αγορών.

Πλέον, συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ακολουθεί μία σειρά από δοκιμασίες για την Ελλάδα: Η πρώτη θα είναι τον Αύγουστο όταν και λήγει επισήμως το πρόγραμμα διάσωσης. Τότε θα γίνει πιο ξεκάθαρο κατά πόσο η κυβέρνηση έχει αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να χαράξει έναν σταθερό δρόμο ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να καταπραΰνει τη λαϊκή οργή για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται (αφορολόγητο, περικοπή συντάξεων κτλ).

Η δεύτερη θα είναι τον επόμενο Ιανουάριο, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές των συντάξεων. Η εφαρμογή του μέτρου (οι FT την περιγράφουν ως συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση) που θεωρείται αδιαπραγμάτευτη από τους δανειστές, θα τεστάρει τη δυνατότητα και βούληση των πολιτικών κομμάτων να ζητήσουν νέες θυσίες από τον λαό.

Σε κάθε περίπτωση, τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα για τη φερεγγυότητα του κράτους έχουν απαντηθεί και η Ελλάδα έχει ανακτήσει την ικανότητα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ας ελπίσουμε να κρατηθεί όρθια…, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...