728
| CreativeProtagon

Φρένο στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ζητούν έξι επιφανείς του κλάδου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 20:03
|CreativeProtagon

Φρένο στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ζητούν έξι επιφανείς του κλάδου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2023, 20:03

Θα περίμενε κανείς ότι άνθρωποι όπως ο ιδρυτής των μερικώς αυτόνομων αυτοκινήτων Tesla, Ελον Μασκ, ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ, και ερευνητές του βρετανικού εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης DeepMind (που ανήκει πλέον στη μητρική της Google, την Alphabet) θα υποστήριζαν μια ατζέντα που θέλει την ελεύθερη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το γεγονός, όμως, ότι έξι επιφανείς του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας ακριβώς το αντίθετο, προκαλεί προβληματισμούς.

Συγκεκριμένα, η επιστολή χαρακτηρίζει την κούρσα για την ανάπτυξη συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης «εκτός ελέγχου» και καλεί σε τουλάχιστον εξάμηνη παύση όσα συστήματα ξεπερνούν μια συγκεκριμένη ισχύ. Το όριο της ισχύος που δεν πρέπει να ξεπεραστεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, θέτει το τελευταίο «προϊόν» της εταιρείας OpenAI, που βρίσκεται πίσω από το διαβόητο ChatGPT, το GPT-4.  Το GPT-4 είναι η «τελευταία λέξη της τεχνολογίας» όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει εκπλήξει τους ειδικούς με το πόσο καλά ανταποκρίνεται σε εντολές, όπως να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με αντικείμενα μέσα σε εικόνες.

Στην επιστολή που συνυπέγραψαν οι έξι προσωπικότητες, και η οποία συντάχθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο «Future of Life», σημειώνεται ότι «τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης που ανταγωνίζονται την ανθρώπινη νοημοσύνη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους στην κοινωνία και στην ανθρωπότητα». Η αποστολή του Ινστιτούτου είναι «να κατευθύνει τις μετασχηματιστικές τεχνολογίες μακριά από ακραίους, μεγάλης κλίμακας κινδύνους, και προς όφελος της ζωής». Ο Ελον Μασκ είναι ένας από τους εξωτερικούς συμβούλους του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με το «Future of Life», «τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν εγκλωβιστεί σε μια ανεξέλεγκτη κούρσα για την ανάπτυξη και χρήση όλο και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών, που κανείς –ούτε καν οι δημιουργοί τους– δεν μπορεί να κατανοήσει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα». Οι δύο βασικοί κίνδυνοι που σημειώνονται στην επιστολή είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διασπείρει ανεμπόδιστα ψευδείς ειδήσεις, αλλά κυρίως να αφήσει χωρίς δουλειά εκατομμύρια ανθρώπους.

Για να υποστηρίξει το τελευταίο, το Ινστιτούτο αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Goldman Sachs, η οποία υποστηρίζει πως, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα, αυτό θα γίνει με κόστος την αυτοματοποίηση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, άλλοι ειδικοί, σύμφωνα με τις πηγές του BBC, υποστηρίζουν πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις στον εργασιακό τομέα.

Το Ινστιτούτο, όμως, και οι διάσημοι υποστηρικτές του, δεν είναι οι μόνοι που, παρά το γεγονός ότι ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, χτυπούν το «καμπανάκι» του κινδύνου. Και η εταιρεία OpenAI, σε πρόσφατη ανάρτησή της, προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από μια γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI) που θα δημιουργούνταν απερίσκεπτα: «Ενα κακώς ευθυγραμμισμένο υπερεφυές AGI θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κόσμο· ένα αυταρχικό καθεστώς με αποφασιστικό προβάδισμα υπερευφυΐας θα μπορούσε επίσης να το κάνει αυτό».

Η εταιρεία, που ακόμα δεν έχει σχολιάσει την επιστολή ή απαντήσει στο BBC για το αν τη στηρίζει, υπογράμμισε ακόμα στην ίδια ανάρτηση πως «ο συντονισμός ανάμεσα σε προσπάθειες AGI για επιβράδυνση σε κρίσιμες συγκυρίες θα είναι πιθανότατα σημαντικός». 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Ελον Μασκ, ο οποίος χρησιμοποιεί και χρειάζεται ισχυρά συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για τα αυτοκίνητα της Tesla, ήταν συνιδρυτής της OpenAI και παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού πριν από μερικά χρόνια. Εκτοτε, έχει σχολιάσει επικριτικά στο Twitter την τρέχουσα κατεύθυνσή της εταιρείας, η οποία όταν ξεκίνησε ήταν ανοιχτού κώδικα και μη κερδοσκοπική, ενώ τώρα έχει γίνει «εταιρεία κλειστού κώδικα, μεγίστου κέρδους, που ελέγχεται ουσιαστικά από τη Microsoft».

Η επιστολή του Ινστιτούτου προτρέπει ακόμα, στην περίπτωση που οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης δεν συμμορφωθούν έγκαιρα με την παύση που προτείνει, κυβερνητικές παρεμβάσεις με μορατόριουμ. Θα χρειαστούν «νέες και ικανές ρυθμιστικές αρχές, αφιερωμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη» σημειώνεται στην επιστολή.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο αυθεντικοί είναι οι φόβοι των συγκεκριμένων τεχνολογικών μεγιστάνων σχετικά με την πορεία οποιουδήποτε πέρα από τον εαυτό τους και των τεχνολογικών επιτευγμάτων των εταιρειών τους. Πάντως, η επιστολή την οποία συνυπογράφουν, στο πιο ακραίο σημείο της φτάνει να διερωτηθεί μέχρι και «αν πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά, τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να μας ξεπεράσουν σε αριθμό και νοημοσύνη, να μας κάνουν παρωχημένους και να μας αντικαταστήσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...