1020
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αφήνει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες όπως αυτή που του έδωσε απλόχερα ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος | φωτ. αρχείου

Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – Επιστροφή στους δρόμους για τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 09:13
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αφήνει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες όπως αυτή που του έδωσε απλόχερα ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος
|φωτ. αρχείου

Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα – Επιστροφή στους δρόμους για τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2021, 09:13

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και το κέντρο της πρωτεύουσας ετοιμάζεται –εν μέσω ενδείξεων αναζωπύρωσης της πανδημίας– για ένα ακόμα συλλαλητήριο φοιτητικών οργανώσεων και εκπροσώπων της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με «κόκκινο πανί» το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας.

Και αν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη στήριξή τους στις εν λόγω κινητοποιήσεις, απευθύνοντας με επίσημες δηλώσεις – ανακοινώσεις κάλεσμα συμμετοχής, ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε μία αφορμή για να πράξει το ίδιο. Και η αφορμή αυτή, πέρα από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, δόθηκε με την πρόσφατη απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων έως την 1η Φεβρουαρίου, αλλά και δηλώσεις όπως αυτή του υφυπουργού Παιδείας, Αγγελου Συρίγου, που –άγνωστο με ποια στόχευση– «έμπλεξε» πρακτικές της χούντας την περίοδο της Επταετίας με την ανάγκη αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ετσι, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου συντάχθηκε στο πλευρό των πανεπιστημιακών και τον «δίκαιο αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας»,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

H ΝΔ αντί να πάρει μέτρα πρόληψης για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης και να νομοθετεί για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων εργαλειοποιεί την πανδημία για να καταπνίξει τις κοινωνικές αντιδράσεις στις πολιτικές της και να επιτεθεί σε δικαιώματα και στην Δημοκρατία. Προσπαθεί να πείσει πως ο κορωνοϊός κολλάει με 100 άτομα σε πολιτική διαμαρτυρία στα Προπύλαια αλλά δεν κολλάει με χιλιάδες πολίτες στοιβαγμένους σε τρένα, λεωφορεία, εργοστάσια ή σε ουρές στην Ερμού. Μπροστά στο φόβο της για το αυριανό συλλαλητήριο προχώρησε για άλλη μια φορά στην απαγόρευση των συναθροίσεων.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως έχει ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια. Υποβαθμίζει τα ΑΕΙ, εντείνει την υποστελέχωσή τους, μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, δρομολογεί κλείσιμο τμημάτων και προβλέπει μόνο την πρόσληψη ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση έχει βρει απέναντί της σε αυτόν τον σχεδιασμό το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, από τους πρυτάνεις μέχρι τους ακαδημαϊκούς και τους φοιτητές.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σχέδιό της και να ακούσει τις αντιπροτάσεις που έχουν τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι περισσότεροι από 1.200 πανεπιστημιακοί που έχουν υπογράψει σχετικό κείμενο. Την καλούμε επίσης, αντί να σπαταλήσει λεφτά για προσλήψεις ειδικών φρουρών, να ενισχύσει οικονομικά τα πανεπιστήμια και να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει το δίκαιο αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας και στέκεται ενάντια στην επιχείρηση συκοφάντησης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντασσόταν και η τηλεδιάσκεψη που είχε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τους πανεπιστημιακούς που έχουν στυλώσει τα πόδια απέναντι στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία τους, η οποία μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 1.080 υπογραφές ακαδημαϊκών, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ευρύτατη συσπείρωση δημοκρατικών ακαδημαϊκών, ανεξαρτήτως πολιτικής ή κομματικής προτίμησης, οι οποίοι συμπαρατάσσονται υπέρ της υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου, αλλά και της Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται.

Ουσιαστικά, η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο της Πέμπτης δείχνει ότι η κινητοποίηση πλέον ξεπερνά το στενό όριο των φοιτητικών – σπουδαστικών οργανώσεων και αποτελεί εφαλτήριο για πιο δυναμική αντιπολίτευση «από τα παλιά», με συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) – κατά το πρότυπο του «μπλοκ» που σχηματίστηκε πριν από τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου τη 17η Νοεμβρίου.

Ενδεικτική των προθέσεων, η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη και πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ότι  «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακηρυχθεί στη μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που κάθε μήνα εκδίδει γενικό απαγορευτικό αναστολής του άρθρου 11 του Συντάγματος με αστυνομική διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. [Οπότε] Είναι καθήκον των κομμάτων της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου να αντιδράσουν συλλογικά, παραμερίζοντας άλλες διαφορές, όπως έκαναν με την απαγόρευση διαδηλώσεων τη 17η Νοεμβρίου»…

Με άλλα λόγια, το κόμμα του κ. Τσίπρα επιστρέφει στους δρόμους «καβαλώντας» ουσιαστικά το κύμα των αντιδράσεων κατά του νομοσχεδίου των ΑΕΙ και αξιοποιώντας στο έπακρο, επικοινωνιακά, ευκαιρίες όπως αυτή με την απόφαση απαγόρευσης  των συναθροίσεων και με την εντέχνως απομονωμένη φράση του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου, για την οποία, σημειωτέον, το Μαξίμου άφησε τον ίδιο τον υφυπουργό να δώσει τις σχετικές εξηγήσεις.

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν έχασε χρόνο και έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά: «Αν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση και ως οδηγό τα όσα συνέβησαν κατά την επτάχρονη δικτατορία, τότε δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό η χώρα και ο λαός μας», σχολίασε κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πανεπιστημιακούς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος διευκρίνισε τα ακόλουθα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση όσων είπε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απαξιώσει το λόγο των πολιτικών του αντιπάλων, τους ταυτίζει συχνά με τη χούντα, ή τους βαφτίζει φασίστες θεωρώντας ότι έτσι ακυρώνει τα επιχειρήματά τους. Παλαιότερα είχαμε τους gερμανοτσολιάδες. Τον τελευταίο καιρό με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και την προστασία των ΑΕΙ από την ανομία, μιλάει για αναβίωση του σπουδαστικού της ασφάλειας επί δικτατορίας!

Με αυτή τη λογική κινούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε μία αμιγώς ιστορική αναφορά που έκανα στο πλαίσιο μίας υποδειγματικής συζητήσεως για το νομοσχέδιο, που διοργάνωσε διαδικτυακά τη Δευτέρα 25-1-2021 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

[…]

Επρόκειτο περί συζητήσεως για τη μακρινή δεκαετία του 1960. Στο επίμαχο απόσπασμα διευκρίνισα στον κ. Κοντιάδη ότι εκτός από το σπουδαστικό της ασφάλειας που παρακολουθούσε τους φοιτητές («χαφιέδιζε» ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα), υπήρχε και στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αστυνομικό τμήμα και για την ακρίβεια «αστυνομικός σταθμός». Δεν ήταν μόνον το «σπουδαστικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν σε αυτή την ιστορική αναφορά, ανακάλυψε «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης σε νέα βάθη», «απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας», «ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου [που] προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών». Σύμφωνα με τη λογική τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η ιστορική αναφορά στα χρόνια της δικτατορίας, σε κάνει χουντικό.Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!

Η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα κι όχι με διαστρέβλωση λεγομένων. Η ισοπεδωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει μία αντίληψη που απεχθάνεται τον διάλογο, προσπαθεί να παίξει με τις μνήμες και το συναίσθημα και τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...