224
Ο πίνακας του αυστριακού ζωγράφου φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 1916 | ansa.it

Εργο του Κλιμτ βρέθηκε έπειτα από 23 χρόνια… στο μουσείο από όπου κλάπηκε

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2020, 19:15
Ο πίνακας του αυστριακού ζωγράφου φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 1916
|ansa.it

Εργο του Κλιμτ βρέθηκε έπειτα από 23 χρόνια… στο μουσείο από όπου κλάπηκε

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2020, 19:15

Eνας πίνακας που κλάπηκε πριν από 23 χρόνια και ξαναβρέθηκε τυχαία τον Δεκέμβριο στην Πιατσέντσα της Ιταλία είναι τελικά αυθεντικό έργο του διάσημου αυστριακού ζωγράφου Γκούσταφ Κλιμτ.

Το «Πορτρέτο Κυρίας», ένας πίνακας μεγέθους 55×65 εκατοστών, φιλοτεχνήθηκε το 1916-1917. Εναν χρόνο πριν χαθεί, το έργο είχε έρθει στη δημοσιότητα καθώς μια φοιτήτρια της Ιστορίας της Τέχνης, η Κλαούντια Μάγκα, διαπίστωσε ότι κάτω από το πορτρέτο κρυβόταν ένα προγενέστερο έργο του ζωγράφου.

Τον Φεβρουάριο του 1997, ενώ η Γκαλερία Ρίτσι Όντι στη Πιατσέντσα ήταν κλειστή για ανακαίνιση, ο πίνακας εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Η κλοπή διαπιστώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου αλλά πιθανόν είχε γίνει τρεις ημέρες νωρίτερα. Η αστυνομία είχε υποψιαστεί ότι ήταν δουλειά από μέσα. Οι κλέφτες απέσπασαν τον πίνακα με… πετονιά και τον έβγαλαν από ένα παράθυρο στην οροφή, όπου και βρέθηκε η κορνίζα.

Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κηπουροί που καθάριζαν τον εξωτερικό τοίχο του μουσείου τον βρήκαν ξανά εντελώς τυχαία. Καθώς ξερίζωναν τον κισσό, έπεσε ένα μικρό πορτάκι της θύρας εξαερισμού και φάνηκε μια μαύρη σακούλα απορριμμάτων που περιείχε το έργο, χωρίς τη κορνίζα του.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει ο Guardian, δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας ανέφερε ότι έλαβε επιστολή στην οποία δύο άτομα ισχυρίζονται ότι είχαν κλέψει τον πίνακα και ότι τον έκρυψαν στον τοίχο.

Ο διευθυντής του μουσείου είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν «θετικές ενδείξεις» πως επρόκειτο για τον αυθεντικό πίνακα, ενδείξεις που επιβεβαίωσαν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...