244
Τα σημάδια από τις σφυριές είναι εμφανή στην πλάκα του μνήματος | Τwitter

Επίθεση με σφυρί εναντίον του τάφου του Καρλ Μαρξ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 20:16
Τα σημάδια από τις σφυριές είναι εμφανή στην πλάκα του μνήματος | Τwitter

Επίθεση με σφυρί εναντίον του τάφου του Καρλ Μαρξ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 20:16

Ο τάφος του «πατέρα του κομμουνισμού» Καρλ Μαρξ που βρίσκεται σε κοιμητήριο του Λονδίνου βεβηλώθηκε – την πληροφορία γνωστοποίησαν την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στελέχη της οργάνωσης The Friends of Highgate Cemetery Trust η οποία ασχολείται με τη συντήρηση αυτού του νεκροταφείου.

Το πιο παλιό και εύθραυστο τμήμα του μνημείου, μια μαρμάρινη πλάκα όπου αναγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ταφεί εκεί, δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικό όργανο, μάλλον σφυρί, δήλωσε ο Ιαν Ντάνγκαβελ, διευθυντής της οργάνωσης.

Αγνωστον είναι πότε έγινε αυτός ο βανδαλισμός, οι ζημιές στο μνημείο πάντως εντοπίστηκαν την περασμένη Δευτέρα.

«Το όνομα του Καρλ Μαρξ φέρεται να αποτέλεσε ιδιαίτερα στόχο, άρα δεν πρόκειται απλώς για μια πράξη βανδαλισμού εναντίον ενός μνημείου αλλά για στοχευμένη επίθεση εναντίον του Καρλ Μαρξ» εκτίμησε ο Ντάνγκαβελ.

Ο συγγραφέας του «Κεφαλαίου» και του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» είναι μία από τις διασημότητες του κοιμητηρίου Χάιγκεϊτ, στο βόρειο Λονδίνο. (Ο Καρλ Μαρξ μετακόμισε στο Λονδίνο το 1849 και έζησε στη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τον θάνατό του, το 1883.) Η κεντρική επιγραφή που κοσμεί το μνήμα του Μαρξ δεν είναι άλλη από το πασίγνωστο «τσιτάτο»: «Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!»

Το μνήμα-μνημείο αποτέλεσε και στο παρελθόν στόχο επιθέσεων αγνώστων: πότε η προτομή του γερμανού φιλοσόφου αποσπάστηκε, πότε δέχθηκε επίθεση με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, πότε πασαλείφτηκε με μπογιά και με υβριστικά συνθήματα.

Ο Ντάνγκαβελ εξέφρασε τη λύπη του για αυτή την τελευταία πράξη βανδαλισμού. «Η ζημιά δεν είναι ανεπανόρθωτη, αλλά το μνημείο δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...