394
Ο Νικολάς Μαδούρο, στο μέσο της πρώτης σειράς, περπατά μαζί με στρατιωτικούς στην τελετή της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβεζ | REUTERS

Βενεζουέλα: Δημοκρατικός διάλογος και εκλογές η λύση, λέει ο πρώην επιτελάρχης του Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 14:23
Ο Νικολάς Μαδούρο, στο μέσο της πρώτης σειράς, περπατά μαζί με στρατιωτικούς στην τελετή της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβεζ
|REUTERS

Βενεζουέλα: Δημοκρατικός διάλογος και εκλογές η λύση, λέει ο πρώην επιτελάρχης του Μαδούρο

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 14:23

Δημοκρατικό διάλογο με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, που θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές και όχι μέτρα κατά του σημερινού καθεστώτος χρειάζεται η Βενεζουέλα, γράφει στην Guardian, ο πρώην επιτελάρχης του Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο έχει με το μέρος του τον στρατό, αλλά και εκατομμύρια λαού, τονίζει ο Τεμίρ Πόρας Πονσελεόν στο άρθρο του, και για αυτό η διαχείριση της κατάστασης από τις υπόλοιπες χώρες, θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην καταλήξει στο αιματοκύλισμα της Βενεζουέλας.

«Η ιδέα ότι ο Μαδούρο κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία τα τελευταία έξι χρόνια μόνο χάρη στη διαφθορά και τη χρήση βίας είναι μεγάλο λάθος, το οποίο αγνοεί ότι άσχετα με τον πρόεδρο, το κοινωνικό κίνημα του «τσαβισμού» (ένα μεγάλο και καλά οργανωμένο κίνημα που ξεπήδησε από τις πολιτικές του προηγούμενου ηγέτη, Ούγκο Τσάβεζ και στοχεύει στην κοινωνική ισότητα για τους φτωχούς και τους αδύναμους μέσω εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων), διαθέτει εκατομμύρια υποστηρικτές, κυρίως σε κοινότητες με χαμηλό εισόδημα και διαθέτει ισχυρή βάση στον στρατό», γράφει ο Πονσελεόν, ο οποίος είναι πλέον επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Ο ίδιος τονίζει ότι η αυτοανακήρυξη του Χουάν Γκουαϊντό σε μεταβατικό πρόεδρο, ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Βενεζουέλα. «Εκτός αν η διεθνής κοινότητα είναι διατεθειμένη να ρισκάρει έναν άχρηστο πόλεμο στην αμερικανική ήπειρο, πρέπει επειγόντως να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για δημοκρατικό διάλογο με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραδεχθεί ότι τόσο η σημερινή εξουσία, όσο και η κίνηση του Γκουαϊντό δεν είναι δημοκρατικές και δεν εγγυώνται την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας», επισημαίνει ο Πονσελεόν επιτελάρχης του Μαδούρο από το 2007 έως το 2013.

Ο Τεμίρ Πόρας Πονσελεόν συστήνει ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές στο εσωτερικό και εξωτερικό της Βενεζουέλας για να μην γίνει εμφύλιος

Η διεξαγωγή νέων εκλογών για να λυθεί η κρίση, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής συμφωνίας, την οποία η διεθνής κοινότητα μπορεί να διευκολύνει. Η πρωτοβουλία του Μεξικού και της Ουρουγουάης να διοργανώσουν μία διεθνή σύνοδο αυτή την εβδομάδα και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συστήσει «διεθνή ομάδα επαφής», που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο, είναι κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση, σημειώνει ο καθηγητής, και πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο. «Οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική συνύπαρξη και θα πρέπει τους επιτραπεί να επιλύσουν τα προβλήματά τους με δημοκρατικό, ειρηνικό και κυρίαρχο τρόπο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...