1070
Μπροστά αριστερά στο κόκπιτ διακρίνεται ο επισμηναγός G σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος | Israel Defence Forces

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: «Οταν το Top Gun συνάντησε τον Πόλεμο των Αστρων»

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 16:29
Μπροστά αριστερά στο κόκπιτ διακρίνεται ο επισμηναγός G σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος
|Israel Defence Forces

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: «Οταν το Top Gun συνάντησε τον Πόλεμο των Αστρων»

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2024, 16:29

Ο επισμηναγός «G», ένας ισραηλινός έφεδρος πιλότος, δέχθηκε την επείγουσα κλήση να παρουσιαστεί στη βάση του, το Σάββατο. Ηταν κάτι που είχε συμβεί ξανά πολλές φορές στα 20 χρόνια της στρατιωτικής του εμπειρίας.

Ομως, εκείνο το Σάββατο, η αποστολή του ήταν εντελώς διαφορετική: Να καταρρίψει μαζί με πιλότους από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιορδανία «και άλλες δυνάμεις», τα 350 drones και τους πυραύλους, βαλλιστικούς και Κρουζ, που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Ο G περιέγραψε στην Telegraph πώς κατέρριψε με επιτυχία τους στόχους του και πώς μερικές ώρες αργότερα, απαντούσε σε emails στο δικηγορικό του γραφείο στο Τελ Αβίβ, σαν να ήταν «business as usual».

«Το να πάω στον ουρανό για να υπερασπιστώ το Ισραήλ από περισσότερους από 350 πυραύλους και drones ήταν η πιο περίπλοκη αποστολή της ζωής μου. Ηταν σαν το Top Gun να συνάντησε τον Πόλεμο των Άστρων, ατελείωτες εκρήξεις και αναχαιτίσεις γύρω σου», δήλωσε στην Telegraph.

«Ήταν η πιο πολύπλοκη αποστολή που έχω κάνει τα τελευταία 20 χρόνια στην αεροπορία, γνωρίζοντας ότι εάν υπάρχει ένας χαμένος στόχος, μπορεί να ανατιναχτεί στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Το βράδυ του Σαββάτου, τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν μέρος ενός «καταπληκτικού συνασπισμού με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Με περισσότερες από 3.000 ώρες πτήσης, ο επισμηναγός ήταν καλά προετοιμασμένος για νυχτερινές αποστολές. Αλλά το κυνήγι πυραύλων Κρουζ που πετούν χαμηλά, θέτει τους πιλότους σε σοβαρό κίνδυνο.

«Είναι πάντα πιο δύσκολο να βρεις και να καταρρίψεις αυτούς τους στόχους τη νύχτα. Πετάνε πολύ χαμηλά και έτσι πετάς και εσύ χαμηλά, αλλά δεν μπορείς να δεις το έδαφος», είπε.

«Βασίζεσαι σε αισθητήρες, αλλά σε ορισμένα σημεία είσαι πολύ κοντά στο έδαφος. Βλέπεις τα φώτα του δρόμου ή άλλα πράγματα στο έδαφος πολύ κοντά σου και είναι πολύ άβολο συναίσθημα. Αλλά είμαστε καλά εκπαιδευμένοι για αυτό και αποδείξαμε ότι ξέρουμε πώς να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας».

Ο επισμηναγός ήταν στο σπίτι με τη σύζυγο και τα παιδιά του όταν έλαβε την κλήση.

«Οι δικοί σου είναι ήδη εξοικειωμένοι με την κατάσταση όταν λαμβάνεις την κλήση και αρπάζεις την τσάντα που είναι πάντα έτοιμη στην ντουλάπα και φεύγεις αμέσως. Συμβαίνει κάθε τόσο, αλλά όχι τόσο ακραία όσο το περασμένο Σάββατο».

Ο G είναι δικηγόρος και έτσι, στις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής (στο Ισραήλ είναι εργάσιμη ημέρα), ήταν πίσω στο γραφείο του απαντώντας σε emails, λίγες ώρες αφότου κατέρριπτε πυραύλους στους αιθέρες της Μέσης Ανατολής.

Όπως και οι άλλοι στη μοίρα του, που είναι μηχανικοί ή δάσκαλοι ανάμεσα σε άλλα επαγγέλματα στην καθημερινότητά τους, έτσι και αυτός έχει διπλή ζωή.

«Οταν γύρισα, έκανα ένα ντους, κοιμήθηκα για μερικές ώρες, ξύπνησα, είχα ένα υπέροχο πρωινό και επέστρεψα στη δουλειά», είπε, έτσι απλά.

«Είναι μια περίπλοκη μετάβαση, αλλά μαθαίνεις πώς να το κάνεις όσο περνάει ο καιρός. Τη μία στιγμή καταρρίπτεις drones κάπου στη Μέση Ανατολή, ρισκάροντας τη ζωή σου, έχοντας τεράστια ευθύνη σε αποστολές σημαντικές για ολόκληρη τη χώρα και τον λαό, και μετά επιστρέφεις στις καθημερινές σου δουλειές. Να ετοιμάσεις τα παιδιά για το σχολείο, να τα πας στον παιδικό σταθμό, οι πελάτες σου να σου λένε τα δικά τους, που βέβαια για αυτούς είναι σημαντικά. Πρέπει να συνηθίσεις αυτή την εναλλαγή», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στην Telegraph.

Καρέ από βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση ιρανικών drones και πυραύλων πάνω από το Αμάν της Ιορδανίας, το βράδυ του Σαββάτου / Video Obtained by REUTERS

Τους τελευταίους έξι μήνες του πολέμου, που πυροδοτήθηκε από την βάρβαρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, υπήρξαν πολλές εναέριες αποστολές για τον ίδιο, αλλά καμία τόσο σημαντική για το Ισραήλ ή τόσο επικίνδυνη όσο αυτή, επισήμανε η Telegraph.

«Εδώ ήταν ένα ολόκληρο πεδίο μάχης, βλέπεις τους βαλλιστικούς πυραύλους στον ουρανό να ανατινάζονται, πετάς σε χαμηλό ύψος βράδυ και μετά εκτοξεύεις τον δικό σου πύραυλο ανατινάσσοντας αυτόν τον στόχο μπροστά σου», είπε ο G και συνέχισε:

«Είναι σκοτεινά, οπότε δεν μπορείς να δεις πολλά, αλλά έχεις κλειδώσει τον στόχο στο ραντάρ σου. Ο πύραυλος κάνει τρομερό θόρυβο, καθώς τον βλέπεις να εκτοξεύεται και να πηγαίνει προς τον στόχο. Χρειάζεται ενάμιση δευτερόλεπτο μέχρι να τον χτυπήσει και είναι σαν να τον βλέπεις σε αργή κίνηση. Βλέπεις μια τεράστια μπάλα φωτιάς όταν τον χτυπάει και προσπαθείς να την παρακάμψεις για να μην σε χτυπήσει».

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος F-15 επιστρέφει στη βάση του μετά την κατάρριψη των ιρανικών πυραύλων / Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Ο ίδιος και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους του κατέρριψαν δύο στόχους μόνοι τους, ενώ σε σχηματισμό με τη μοίρα τους, χτύπησαν έναν συνδυασμό drones και πυραύλων Κρουζ, όπως περιέγραψε.

Σε άλλες αποστολές, δέχονται πυρά και οι πιλότοι, αλλά όχι σε αυτή την περίπτωση.

«Εδώ, ο κύριος κίνδυνος δεν ήταν να χαθούν τα αεροπλάνα, αλλά να χαθούν οι στόχοι και να χτυπήσουν στο Τελ Αβίβ ή στην Ιερουσαλήμ ή σε άλλο στρατηγικό στόχο στο Ισραήλ. Δεν υπήρχε δεύτερη ευκαιρία. Δεν μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα τους καταρρίπταμε όλους, αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε».

Το αποτέλεσμα «ξεπέρασε τις προσδοκίες», τόνισε στην Telegraph.

«Η αναχαίτιση πυραύλων Κρουζ ή UAV που πετούν σε χαμηλό ύψος τη νύχτα είναι ίσως μια από τις πιο απαιτητικές αποστολές. Πρέπει να τα βρεις, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, αλλά και το να πάρεις θέση είναι πολύ δύσκολο, χωρίς να χτυπήσεις στο έδαφος ή άλλα αεροπλάνα, χωρίς να ρισκάρεις το δικό σου αεροπλάνο. Δεν είμαι σίγουρος ότι αεροπορικές δυνάμεις άλλων χωρών θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό. Πραγματικά οδηγείς τον εαυτό σου στα άκρα».

Ο G πλέον είναι εθνικός ήρωας στο Ισραήλ και τονίζει ότι αυτό που κάνει για τη χώρα του είναι «πολύ σημαντικό».

«Γύρισα σπίτι νωρίς το πρωί της Κυριακής και συνήθως δεν μπορείς να μιλήσεις για αυτό που έκανες, αλλά ήταν παντού στις ειδήσεις και είδα την περηφάνια στα μάτια της γυναίκας μου. Ένιωθε πιο ασφαλής από το προηγούμενο βράδυ, οπότε το να γνωρίζουμε ότι κάνεις τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων και τους κάνεις να αισθάνονται πιο ασφαλείς είναι ο λόγος που το κάνουμε αυτό», είπε.

Οπως τόνισε, η επίθεση του Ιράν θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. «Οι πύραυλοι Κρουζ, τα UAV, οι βαλλιστικοί, θα έφταναν στο Ισραήλ. Κάποιοι είχαν μισό τόνο εκρηκτικών. Μπορούσες να δεις πού κατευθύνονταν και πώς ταξίδευαν».

Καθώς όλος ο κόσμος περιμένει να δει αν και πώς θα απαντήσει το Ισραήλ, ο G παραδέχεται ότι είναι «πολύ χαρούμενος που δεν είμαι εγώ αυτός που πρέπει να πάρω την απόφαση» και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. «Όλοι ελπίζουμε σε μία ειρηνική λύση», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...