472
Ο IDF υποστηρίζει ότι ο εικονιζόμενος πύραυλος, ο οποίος ανασύρθηκε από τη Νεκρά Θάλασσα, ήταν μέρος της ιρανικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής | REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: «Θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν», ανοιχτό το «πότε»

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 23:40
Ο IDF υποστηρίζει ότι ο εικονιζόμενος πύραυλος, ο οποίος ανασύρθηκε από τη Νεκρά Θάλασσα, ήταν μέρος της ιρανικής επίθεσης το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής
|REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: «Θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν», ανοιχτό το «πότε»

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 23:40

Ο στρατός του Ισραήλ επανέλαβε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να μείνει ατιμώρητο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του στην ισραηλινή επικράτεια, τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας συνέχιζε να εξετάζει πώς μπορεί να εξισορροπήσει μία δυναμική απάντηση με τις εκκλήσεις των ΗΠΑ, και άλλων συμμάχων του Τελ Αβίβ, για αυτοσυγκράτηση.

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια» μετά τα γεγονότα της Κυριακής, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

«Το Ιράν δεν θα μείνει ατιμώρητο μετά από αυτή την επίθεση», τόνισε ο αξιωματούχος, καθώς παρουσίαζε τα υπολλείματα ενός ιρανικού πυραύλου από τους εκατοντάδες που αναχαίτισε η αεράμυνα Ισραηλινών και συμμαχικών χωρών.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επιβεβαίωση περί ύπαρξης αντιποίνων από στρατιωτικό αξιωματούχο της ισραηλινής πλευράς, έγραψαν το βράδυ της Τρίτης οι Times of Israel.

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, η δέσμευση του αρχηγού του IDF, Χέρτσι Χαλέβι, ότι «θα υπάρξει απάντηση» στα περίπου 350 drones και πύραυλους που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

Σημειώνεται πως το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, το αρμόδιο υπουργικό συμβούλιο για τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης, κλήθηκε να συνεδριάσει την Τρίτη για τρίτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, ωστόσο δεν έγινε άμεσα γνωστό ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Νετανιάχου.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, εν μέσω φόβων ότι, μεταξύ άλλων, τα ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να κατακερματίσουν τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που αναχαίτισε την αεροπορική επίθεση του Ιράν.

Παρά τις ανησυχίες για νέα «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή, πάντως, οι σκληροπυρηνικοί στη χώρα καλούσαν σε αντεπίθεση, με το επιχείρημα πως πρέπει να αποκατασταθεί η εικόνα της αποτρεπτικής ισχύος του Ισραήλ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ επανέλαβε, από την πλευρά του, ότι το Τελ Αβίβ θα επιλέξει πότε και πώς «θα απαντήσει» στην επίθεση, σε στενή συνεργασία με μία περιφερειακή συμμαχία κατά της Τεχεράνης που, όπως είπε, πρέπει να οικοδομηθεί.

«Το Ισραήλ θα ενεργήσει στρατηγικά και θα απαντήσει στον τόπο, τον χρόνο και με τον τρόπο που θα επιλέξει. Και δεν είναι εδώ το μέρος για να το αναλύσουμε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκαντζ σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Israel Hayom.

Ο πρώην επικεφαλής του IDF ανέφερε, ωστόσο, ότι είχε συνομιλίες με ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους για μια διεθνή απάντηση στο Ιράν, η οποία θα περιλαμβάνει στρατιωτικές ενέργειες και κυρώσεις.

Εκτός από μία «απειλή για το Ισραήλ», το Ιράν αποτελεί «παγκόσμιο και περιφερειακό πρόβλημα», προσέθεσε με νόημα ο ισραηλινός υπουργός.

Νωρίτερα την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη με στόχο να αντιμετωπιστεί η «αποσταθεροποιητική δραστηριότητα» του Ιράν.

Ολες οι επιλογές για να διακοπεί η «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» του Ιράν βρίσκονται στο τραπέζι, συμπλήρωσε η Γέλεν, σε μία ακόμη πιθανή προσπάθεια της Ουάσινγκτον να προλάβει περισσότερο δραστικές ενέργειες της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...