531
Αποψη του πρόχειρου καταυλισμού στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, την Δευτέρα | REUTERS/David Dee Delgado

Κολούμπια: Οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές απαντούν στις αποβολές με καταλήψεις

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 11:28
Αποψη του πρόχειρου καταυλισμού στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, την Δευτέρα
|REUTERS/David Dee Delgado

Κολούμπια: Οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές απαντούν στις αποβολές με καταλήψεις

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 11:28

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, που έχει γίνει επίκεντρο της διαμαρτυρίας των φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, άρχισε να αποβάλει φοιτητές που αρνούνται να εγκαταλείψουν, «παρά μόνο δια της βίας», τον πρόχειρο καταυλισμό μέσα στην πανεπιστημιούπολη.

Το νέο κύμα της κινητοποίησης κατά του πολέμου, που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει επεκταθεί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

«Αρχίσαμε να αποβάλλουμε (διοικητικά) φοιτητές, στο πλαίσιο αυτού του νέου σταδίου ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πανεπιστημιούπολής μας», ανακοίνωσε την Δευτέρα ο αρμόδιος για την επικοινωνία αντιπρόεδρος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ.

Ως απάντηση, οι φοιτητές κατέλαβαν ένα διοικητικό κτίριο του πανεπιστημίου, τα ξημερώματα της Τρίτης, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρύτανη.

Έπειτα από ένα σχετικά ήρεμο Σαββατοκύριακο στην πανεπιστημιούπολη, όπου έχει δημιουργηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός, η πρόεδρος του Κολούμπια, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, ανακοίνωσε ένα τελεσίγραφο που εκπνέει στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Φοιτητές κρεμούν πανό με το σύνθημα «Ελευθερία, Παιδεία» στο κτίριο που κατέλαβαν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη – REUTERS/Caitlin Ochs

Η Σαφίκ κάλεσε τα 200 άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό να φύγουν, αφού διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πέντε ημέρες για να βρεθεί μια «φιλική» λύση, δεν είχαν αποτέλεσμα.

«Πιέζουμε εκείνους και εκείνες που βρίσκονται στον καταυλισμό να διαλυθούν εκουσίως. Εξετάζουμε εναλλακτικές εσωτερικά για να μπει ένα τέλος όσο το δυνατόν συντομότερα σε αυτήν την κρίση», έγραψε σε μία μακροσκελή ανακοίνωση η πρόεδρος του Κολούμπια.

Η Σαφίκ, η διοίκηση της οποίας επικρίθηκε από μία εποπτική επιτροπή του πανεπιστημίου την Παρασκευή για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι οι διοργανωτές και οι επικεφαλής του ακαδημαϊκού ιδρύματος δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η οποία θα ήρε το αδιέξοδο για τον καταυλισμό, ο οποίος, σύμφωνα με το προεδρείο, παραβιάζει τους κανονισμούς του πανεπιστημίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές και άλλοι φιλοπαλαιστίνιοι, που έχουν διεισδύσει στον καταυλισμό, ζητούν  από το Κολούμπια να κόψει τις γέφυρες χρηματοδότησης από και προς άτομα ή εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Η Σαφίκ είπε ότι το πανεπιστήμιο δεν θα εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που στηρίζουν τον ισραηλινό στρατό, ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών, ωστόσο η σχολή προσφέρθηκε να επενδύσει στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης στη Γάζα και να βελτιώσει τη διαφάνεια των άμεσων επενδυτικών συμμετοχών του Κολούμπια, βάσει της ανακοίνωσής της.

«Δεν θα φύγουμε, παρά μόνο δια της βίας», είπε στους δημοσιογράφους η Σουέντα Πόλατ, μια φοιτήτρια που έχει ηγετική θέση στο κίνημα, η οποία κατήγγειλε «την τακτική εκφοβισμού (από το πανεπιστήμιο) που δεν σημαίνει τίποτα μπροστά στον θάνατο περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων».

Ενας φοιτητής με ισραηλινή σημαία μπροστά στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό στο Κολούμπια -REUTERS/David Dee Delgado

Δεκάδες νέοι έκαναν πορεία στην πανεπιστημιούπολη, με το πρόσωπο κρυμμένο κάτω από υγειονομικές μάσκες και μαντήλες, χειροκροτώντας και φωνάζοντας «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, η οποία μέτρησε περίπου 50 ανθρώπους να παραμένουν στο μικρό καταυλισμό σε χαλαρή ατμόσφαιρα και χωρίς αστυνομική παρουσία.

Το Κολούμπια είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή ότι δεν θα καλέσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να απομακρύνει τις σκηνές.

Το είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα, κίνηση που όπως αποδείχθηκε πυροδότησε νέες, εντονότερες διαδηλώσεις, ενώ οι φοιτητές έστησαν ξανά τις σκηνές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...