369
Η Λίνα Μενδώνη μαζί με τον Κώστα Καραμανλή στον τύμβο Καστά | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσπευση των έργων στην Αμφίπολη ζήτησε η Λίνα Μενδώνη

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 17:54
Η Λίνα Μενδώνη μαζί με τον Κώστα Καραμανλή στον τύμβο Καστά
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσπευση των έργων στην Αμφίπολη ζήτησε η Λίνα Μενδώνη

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2019, 17:54

Τον τύμβο Καστά επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, το μεσημέρι της Παρασκευής, όπου συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιο και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός εκτέλεσης του έργου, το οποίο εκπονείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων σταδίων ανάδειξης του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης με την υπουργό να ζητά από τις υπηρεσίες την επίσπευση των εργασιών και την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Σε δηλώσεις της, ανέφερε για το μνημείο στον τύμβο Καστά πως «είναι ένα μνημείο σπάνιο, εξαιρετικής τέχνης, υψηλής σημασίας, ιστορικής και αρχαιολογικής. Είναι ένα μνημείο που αποτελεί πόλο αναπτυξιακό, με τεράστιες δυνατότητες για όλη την περιοχή».

Παράλληλα, τόνισε πως η παρουσία στη σύσκεψη τεσσάρων διαφορετικών υπουργείων εκφράζει συνολικά το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το μνημείο. «Τα έργα τα οποία εκτελούνται ξεκίνησαν εδώ και λίγο καιρό και εντατικοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, ήταν προγραμματισμένα για την άνοιξη του 2015. Αυτή την καθυστέρηση, με την εργώδη προσπάθεια των υπηρεσιών και όλων μας, θα την καλύψουμε», τόνισε, για να προσθέσει: «Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς έναντι της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδοτεί το έργο, ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα κονδύλια. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε και βρισκόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια. Θα ετοιμάσουμε συνάντηση εργασίας με τον κ. Περιφερειάρχη και τους εμπλεκόμενους φορείς, για να δούμε το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή».

Σύμφωνε με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, στη συνέχεια η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το Μουσείο της Αμφίπολης, και ενημερώθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου για το έργο της συντήρησης των ευρημάτων του Τύμβου Καστά, δίνοντας οδηγίες για την επίσπευσή του με την διάθεση επιπλέον πόρων.

«Επιπλέον είδε τον τρόπο που έχει εκτεθεί η κεφαλή της Σφίγγας στο Μουσείο και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να συνεργαστούν άμεσα, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος έκθεσής της» αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, με την υπουργό να επισημαίνει ότι είναι το πρώτο εύρημα από τον Τύμβο Καστά, το οποίο εκτίθεται και γίνεται ευρύτερα γνωστό και πρέπει να παρουσιαστεί με τον κατάλληλο τρόπο, «ώστε να δώσει σωστή εντύπωση στον επισκέπτη για την σημαντικότητα του μνημείου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...