588
|

Επικοινωνιακό μπαράζ της Κεραμέως για να υπερασπιστεί το άνοιγμα των σχολείων

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 10:14

Επικοινωνιακό μπαράζ της Κεραμέως για να υπερασπιστεί το άνοιγμα των σχολείων

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2020, 10:14

To σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο παρουσίασε με λεπτομέρειες το βράδυ της Τετάρτης (εδώ), υποστήριξε με δημόσιες παρεμβάσεις της τόσο στον ΣΚΑΪ όσο και στην ΕΡΤ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η επικοινωνιακή επιστράτευση της υπουργού κατέστη, καθώς φαίνεται, αναγκαία λόγω των επιφυλάξεων των εκπαιδευτικών, αλλά και των ενστάσεων που εξέφρασε η αντιπολίτευση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησαν ότι «το άνοιγμα των σχολείων για μόλις 10 ημέρες πραγματικού χρόνου μαθημάτων και με πλήθος εξαιρέσεων που καθιστούν προαιρετική την προσέλευση των μαθητών, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξει σε θέατρο του παραλόγου». Η Κουμουνδούρου κατήγγειλε μάλιστα την κυβέρνηση ότι με την απόφασή της να ανοίξουν σταδιακά όλα τα σχολεία επιχειρεί να σκηνοθετήσει μία επίπλαστη κανονικότητα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα είχε καλέσει την κυβέρνηση να συζητήσει με όλα τα κόμματα, παρουσία της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, το μέγα θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων, πλην βέβαια της Γ’ Λυκείου, που επιβάλλεται να ανοίξει λόγω των Πανελληνίων Εξετάσεων και των πτυχιακών στο Πανεπιστήμιο που πρέπει να διεξαχθούν. Ματαίως!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης.

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής εστίασε στην απουσία των απαραίτητων τεστ για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τονίζοντας πως όλα θα δοκιμαστούν στην πράξη.

«Χωρίς πολιτική και σχέδιο για τα τεστ, κάθε “πείραμα” επιστροφής στην καθημερινότητα μοιάζει κενό γράμμα, που κρύβει κινδύνους για όλες τις κοινωνικές, ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες, αλλά κυρίως, για τον ευάλωτο πληθυσμό» τόνισαν από το ΚΙΝΑΛ για να διερωτηθούν μάλιστα δηκτικά εάν η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει την «ανοσία της αγέλης».

Σε αυτό το κλίμα, η κυρία Κεραμέως εμφανίστηκε πρώτα στον ΣΚΑΪ και έπειτα στην ΕΡΤ για να τονίσει ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι απόφαση της κυβέρνησης –άρα όχι μόνο δική της– και με ομόφωνη στήριξη της επιτροπής των ειδικών. Πρόσθεσε μάλιστα η υπουργός ότι υπήρχαν και πιο τολμηρές προτάσεις για άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, «άλλα αποφασίστηκε να προχωρήσουμε με το πιο συντηρητικό σχέδιο».

Η ίδια παρέπεμψε στις δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος την Πέμπτη τόνισε ότι με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, «τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» (εδώ).

«Ο κ. Τσιόδρας χθες παρουσίασε τα αναλυτικά επιστημονικά δεδομένα που δικαιολογούν αυτή τη σημαντική απόφαση» είπε η κυρία Κεραμέως.

«Ο καθένας, κάθε κόμμα, μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εδώ ακούμε τους ειδικούς… Είτε τους εμπιστευόμαστε από την αρχή της κρίσης ή δεν τους εμπιστευόμαστε. Οι ειδικοί έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των εκπαιδευτικών δομών υπό προϋποθέσεις» σημείωσε η ίδια.

Η κυρία Κεραμέως αποκάλυψε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων θα ληφθεί προς το τέλος Μαΐου και θα εξαρτηθεί από την πορεία του ιού και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η συνολική πορεία δεν είναι καθοδική, δεν θα ανοίξουν, ξεκαθάρισε.

Σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας που είναι απαραίτητα στα σχολεία, αναφέροντας ότι είναι καθ’ οδόν αντισηπτικά σε όλα τα σχολειά, με προτεραιότητα τη Γ’ Λυκείου, θα γίνεται εξαερισμός, καθώς και καθαρισμός, δύο φόρες την ήμερα.

Η υπουργός αποσαφήνισε ακόμα ότι έχει ληφθεί μέριμνα και για εκπαιδευτικούς και μαθητές, για συγκεκριμένες παθήσεις. Για τους μαθητές υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας βάσει ειδικού λόγου.

Στην παρατήρηση ότι ενώ η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υποχρεωτική, ενώ στα σχολικά λεωφορεία είναι προαιρετική, η κυρία Κεραμέως εξήγησε ότι, πρώτον, αν η χρήση μάσκας δεν γίνει σωστά, μπορεί να εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους και, δεύτερον, στα ΜΜΜ οι επιβάτες είναι διαφορετικοί κάθε μέρα, ενώ στα σχολικά τα παιδιά είναι τα ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...