1006
Ρόνι, Μικ και Κιθ: Οι τρεις εν ζωή Rolling Stones κάνουν την εμφάνισή τους στο Hackney Hall για την παρουσίαση του νέου τους άλμπουμ | REUTERS/Toby Melville

Ενθουσιασμός: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν νέο άλμπουμ!

Τέο Ιωάννου Τέο Ιωάννου 6 Σεπτεμβρίου 2023, 19:45
Ρόνι, Μικ και Κιθ: Οι τρεις εν ζωή Rolling Stones κάνουν την εμφάνισή τους στο Hackney Hall για την παρουσίαση του νέου τους άλμπουμ
|REUTERS/Toby Melville

Ενθουσιασμός: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν νέο άλμπουμ!

Τέο Ιωάννου Τέο Ιωάννου 6 Σεπτεμβρίου 2023, 19:45

Οταν ξεκίνησαν την καριέρα τους, ο Τζον Κένεντι ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε λιγότερο από μία δεκαετία στο βρετανικό θρόνο και ένας μυθιστορηματικός μυστικός πράκτορας ονόματι Τζέιμς Μποντ έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Εξι δεκαετίες αργότερα, οι Rolling Stones παραμένουν ενεργοί στη σκηνή – και τώρα με ένα ολόφρεσκο άλμπουμ, στο οποίο ξαναπιάνουν το νήμα του αρχικού ήχου τους.

Το «Hackney Diamonds» περιέχει δώδεκα νέα τραγούδια που κινούνται σε όλη την κλίμακα της ηχητικής παλέτας που έκανε τη μπάντα διάσημη, και τον ήχο της αναγνωρίσιμο τα τελευταία 61 χρόνια – μπλουζ, φανκ, ροκ-εν-ρολ, χόνκι τονκ, κάντρι. Τι κι αν οι τρεις εναπομείναντες Stones είναι από 76 (Ρόνι Γουντ) μέχρι 80 (Μικ Τζάγκερ) ετών; Οι άνθρωποι ζουν για να φτιάχνουν και να παίζουν μουσική.

Σε μια χλιδάτη –αλλά και με την απαραίτητη αλητεία στις απαντήσεις– εκδήλωση στο Hackney Hall (το μεγαλύτερο θέατρο της περιοχής Χάκνι του Λονδίνου), ο Κιθ, ο Μικ και ο Ρόνι κάθισαν στις αναπαυτικές πολυθρόνες της σκηνής και απάντησαν στις ερωτήσεις του αμερικανού κωμικού και παρουσιαστή Τζίμι Φάλον – με την εκδήλωση να μεταδίδεται ζωντανά μέσω YouTube. Και έτσι απλά, με την αυτοπεποίθηση μιας μπάντας απόλυτα ευτυχισμένης με τη νέα της δουλειά και με το γνωστό κόκνεϊ, αυτοσαρκαστικό τους χιούμορ, οι Rolling Stones δήλωσαν ξανά παρόντες.

Ο τίτλος του άλμπουμ, όπως αποκάλυψε ο Ρόνι Γουντ, ήταν ιδέα του Βρετανού καλλιτέχνη Μαρκ Κουίν. «Μας είπε ότι το θρυμματισμένο γυαλί από ένα σπασμένο παρμπρίζ αποκαλείται “διαμάντια Hackney”», εξήγησε. «Τίποτα προσωπικό ή άμεσο: είναι μια σύγκρουση μουσικής, δυνάμεων που συναντώνται – και επαναφέρουμε σε χρήση την “Αυτοκρατορία του Χάκνεϊ”».

Προφανώς, δεν ήταν ένα ιδιαίτερα εύκολο άλμπουμ για τους Τζάγκερ, Ρίτσαρντς και Γουντ, όχι μόνο επειδή η σύνθεση των τραγουδιών ξεκίνησε προ πανδημίας, αλλά και  λόγω της σκιάς που άφησε ο θάνατος του ντράμερ των Stones, Τσάρλι Γουάτς, για τον οποίο το άλμπουμ αποτελεί κάτι σαν φόρο τιμής – και του οποίου οι συνεισφορές εμφανίζονται σε δύο κομμάτια.

Οι τρεις Rolling Stones ποζάρουν παρέα με τον αμερικανό κωμικό Τζίμι Φάλον στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου τους άλμπουμ (REUTERS/Toby Melville)

«Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι δεν ήταν γραφτό να γίνει», είπε ο Τζάγκερ. «Δεν ήθελα να κάνουμε ένα άλμπουμ που να είναι απλώς μια συναρμολόγηση αυτών που είχαμε γράψει τα τελευταία πέντε χρόνια – που θα σήμαινε τρία καλά κομμάτια, πέντε εντάξει, τρία μέτρια. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, νόμιζα ότι προς τα εκεί πηγαίναμε».

Η λύση που βρήκε ο Τζάγκερ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ήταν να απαλείψει κάθε υπερβολική σκέψη ηχογραφώντας γρήγορα, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποίησαν στο «Some Girls» του 1978, το οποίο ηχογραφήθηκε σε διάστημα λίγων εβδομάδων στο στούντιο Pathé Marconi της EMI στο Παρίσι. Το εν λόγω άλμπουμ θεωρείται από την πλειοψηφία των κριτικών ως το τελευταίο πραγματικά σημαντικό της μπάντας – και δεν έχουν άδικο.

Από τότε και μετά, οι Rolling Stones ηχογραφούσαν δίσκους με κάποια «διαμάντια», μέσα σε έναν κυκεώνα μετριότητας και αναμασημάτων της επαναστατικής διαδρομής τους. Διόλου τυχαίο, λοιπόν, πως όσοι, λίγοι, κριτικοί άκουσαν το «Hackney Diamonds» πριν την επίσημη κυκλοφορία του στα τέλη Οκτώβρη, συμφωνούν ότι είναι το καλύτερο άλμπουμ τους από την εποχή του «Some Girls».

Το πρώτο σινγκλ που κυκλοφόρησε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στο Χάκνι, είναι ενδεικτικό του αέρα αναγέννησης των Stones εν έτει 2023. Λέγεται «Angry», διαθέτει τον ήχο και τη δύναμη του «Start Me Up» (1981) και όταν οι Κιθ και Ρόνι αρχίζουν τα κιθαριστικά σόλο στα δύο τρίτα του τραγουδιού, δεν υπάρχει μουσικόφιλος που να μην αναγνωρίσει τη χρυσή εποχή της μπάντας στα 70ς.

Σε αυτό συνεισφέρει σημαντικά και το απλό βίντεο-κλιπ που συνοδεύει το τραγούδι, όπου η νεαρή, ανερχόμενη αμερικανίδα ηθοποιός Σίντνει Σουίνι («Ο Λευκός Λωτός») σιγοτραγουδά τους στίχους στο πίσω κάθισμα μιας κόκκινης κάμπριο Μερσεντές, χαζεύοντας αφίσες στα γύρω κτίρια, όπου οι Stones ζωντανεύουν σε διαφορετικές εποχές τους, τραγουδώντας το «Angry» (η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των βετεράνων ρόκερ).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης του Hackney Hall, οι τρεις γερόλυκοι είχαν την ευκαιρία να μας δώσουν άλλη μια γεύση του αυτοσαρκαστικού τους χιούμορ. «Θυμάστε την πρώτη σας πρες κόνφερανς;», τους ρώτησε ο Φάλον. «Πολύ καλά» απαντά ο Μικ, «ήμασταν σε μια παμπ με δύο δημοσιογράφους από το NME και το Melody Maker [τα δύο βρετανικά μουσικά έντυπα της δεκαετίας του ’60]. Του δώσαμε από ένα αντίτυπο του δίσκου μας, τους κεράσαμε από ένα ποτό και την κάναμε. Οι κριτικές τους μας έθαψαν, αλλά τουλάχιστον ο δίσκος πούλησε αρκετά».

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα ερώτηση του Φάλον αν έχουν στο μυαλό τους το κοινό των Stones όταν ηχογραφούν, η γυμνή ειλικρίνεια του Κιθ αφήνει το στίγμα της: «Μπα… αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να είμαστε εμείς ικανοποιημένοι με την ηχογράφηση – το κοινό μπορεί να την αγαπήσει, μπορεί και να την μισήσει. Φυσικά, πάντα ελπίζουμε ότι θα συμβεί το πρώτο…»

Επιστρέφοντας στην ηχογράφηση, αφού σουλούπωσαν μερικά τραγούδια, οι Τζάγκερ και Ρίτσαρντς, παρέα με τον πιανίστα Ματ Κλίφορντ και τον ντράμερ Στιβ Τζόρνταν («ήταν επιλογή του Τσάρλι», θα πει ο Μικ, «μας έλεγε χρόνια τώρα ότι αν πάθω κάτι, να πάρετε τον Στιβ στη θέση μου») μπήκαν στα στούντιο GeeJam της Τζαμάικα και άρχισαν να ηχογραφούν πυρετωδώς, υπό την αιγίδα του 32χρονου Αντριου Γουάτ, που υπογράφει την παραγωγή του άλμπουμ.

Το άλμπουμ περιέχει και τις απαραίτητες guest συμμετοχές υψηλού βεληνεκούς, που περιμένει κανείς σε μια τόσο ιστορική ηχογράφηση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Πολ Μακάρτνι των Beatles, ο εμβληματικός σόουλ συνθέτης και τραγουδιστής, Στίβι Γουόντερ και η «καυτή» Λέιντι Γκάγκα. Μυστήριο καλύπτει ακόμα τη φημολογούμενη συμμετοχή του ντράμερ των Σκαθαριών, Ρίνγκο Σταρ – ουδείς επιβεβαιώνει, ή διαψεύδει την πληροφορία.

Μόλις οι Stones και η κομπανία τους συγκεντρώθηκαν, –και με την έλευση του πάντα δραστήριου συναυλιακά, Γουντ– το μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ κόπηκε στα Henson Studios στο Λος Αντζελες, και στα Sanctuary Studios στις Μπαχάμες, σε διάστημα ενός μήνα – μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2023. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι Ιστορία – την οποία, αν κρίνουμε από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των κριτικών, μπορεί οι Stones να ξαναγράψουν, στα πρόθυρα της ένατης δεκαετίας της ζωής τους.

-Mπορείτε να αποκτήσετε το άλμπουμ «Hackney Diamonds» εδώ μέσω του discobole.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...