248
Ομόφυλο ζευγάρι με παιδί, στο Gay Pride της Χιλής | REUTERS/Rodrigo Garrido/File Photo

Χιλή: Eνα βήμα πιο κοντά στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 23:59
Ομόφυλο ζευγάρι με παιδί, στο Gay Pride της Χιλής
|REUTERS/Rodrigo Garrido/File Photo

Χιλή: Eνα βήμα πιο κοντά στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 23:59

Η πρόεδρος της Χιλής υπέγραψε την Τρίτη ένα σχέδιο νόμου που, αν τελικά περάσει από το Κογκρέσο, θα εξισώνει πλήρως όλα τα έγγαμα ζευγάρια ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αναγνωρίζοντας τους, μεταξύ άλλων, και το δικαίωμα στην υιοθεσία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την προκατάληψη να υπερισχύσει της αγάπης», τονίζει η Μισέλ Μπασελέτ.

Πρόκειται για το τελευταίο βήμα σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων στη χώρα, μόλις μία εβδομάδα έπειτα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία σταματά το καθεστώς απόλυτης απαγόρευσης των εκτρώσεων στη Χιλή.

Οπως εξήγησε η Μπασελέτ, το νέο σχέδιο νόμου διευρύνει τον ορισμό του γάμου αναγνωρίζοντας ίδια δικαιώματα σε όλα τα ζευγάρια. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την προκατάληψη να υπερισχύσει της αγάπης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τώρα η πρόταση νόμου μένει να περάσει από το Κογκρέσο, κάτι που αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν δύσκολο, δεδομένης και της λήξης της θητείας της προέδρου Μπασελέτ τον Μάρτιο του 2018.

Ωστόσο, υποστηρικτές των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας χαιρέτισαν την υπογραφή ως ένα σωστό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

«Είναι η αρχή του τέλους των διακρίσεων μεταξύ γάμων, ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ζευγαριών», δήλωσε ο Λούι Λαρέν, ιδρυτής του Ιδρύματος Iguales.

«Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία όπως και εκείνη κατά την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και πιο πριν από αυτό, η απελευθέρωση όλων των σκλάβων».

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων έχει αναγνωριστεί και σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη. Η ομοφυλοφιλία είχε αποποινικοποιηθεί στη Χιλή το 1999, ενώ οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων αναγνωρίστηκαν το 2015.