525
Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής, στις 29 Αυγούστου 2017 | Menelaos Myrillas / SOOC

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναβιώνει ριζοσπαστικές πολιτικές για να συσπειρώσει τη βάση του

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 19:50
Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής, στις 29 Αυγούστου 2017
|Menelaos Myrillas / SOOC

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναβιώνει ριζοσπαστικές πολιτικές για να συσπειρώσει τη βάση του

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2017, 19:50

Για προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να… κατευνάσει την κομματική της βάση μέσω «στοχευμένων» πολιτικών κατά των «παραδοσιακών εχθρών» του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

«Μετά τις μεταρρυθμίσεις ήρθαν οι αντιδράσεις. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει εστιάσει την προσοχή της στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ. Αλλά η κυβέρνηση αναβιώνει και ορισμένες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές της σε μια προσπάθεια να “καθησυχάσει” την κομματική της βάση, που φοβάται ότι το αριστερό κόμμα έχει μαλακώσει λόγω της πίεσης των πιστωτών» αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω δημοσίευμα, και συμπληρώνει: «Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, του Έλληνα πρωθυπουργού, στοχεύουν τους παραδοσιακούς εχθρούς του κόμματος: Τους δικηγόρους και τους γιατρούς με τα υψηλά κέρδη, τους σπουδαγμένους στο εξωτερικό ακαδημαϊκούς και τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα από το εξωτερικό».

Το άρθρο της εφημερίδας, το οποίο τιτλοφορείται «Ο ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας αναβιώνει ριζοσπαστικές πολιτικές για να καθησυχάσει την βάση της», παραθέτει και μια σειρά από παραδείγματα τέτοιων πολιτικών: «Η φορολογική πίεση στους έλληνες επαγγελματίες γίνεται εντονότερη, νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια αναιρεί μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στην ενίσχυση των ακαδημαϊκών προτύπων ενώ παράλληλα οι αρχές συνεχίζουν να καθυστερούν το πρότζεκτ για την εξόρυξη χρυσού, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, της Eldorado Gold – της εταιρίας που είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της χώρας».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην «εισβολή» μελών του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής και αναπαράγει το αίτημά τους για την απελευθέρωση «καταδικασμένου τρομοκράτη».

«Αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, με σχέσεις με τις ακροαριστερές φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε επιχειρήσεις, δημόσια κτήρια, έχουν σπάσει τζάμια και έχουν πετάξει μπογιές -σκηνές που θυμίζουν τις πρώτες διαμαρτυρίες στους δρόμους στις αρχές της ελληνικής κρίσης» γράφει η εφημερίδα, και συμπληρώνει: «Η αστυνομία έχει κάνει μόλις μερικές συλλήψεις αλλά μέχρι στιγμής καμία υπόθεση δεν έχει φτάσει στο δικαστήριο».

ft-dimosievma-new
To δημοσίευμα των Financial Times

Τι λένε αναλυτές

Αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγάλη προσπάθεια να «ξανακερδίσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της», μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έγκριση της δόσης.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου και οι μειώσεις των συντάξεων έχουν αυξήσει τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον εμφανίζεται με διαφορά πρώτη στις δημοσκοπήσεις.

«Εχει γίνει σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσει στους ψηφοφόρους του ότι έχει ακόμη ριζοσπαστική ακτιβιστική ατζέντα και ότι δεν έχει μαλακώσει υπό την πίεση των πιστωτών» δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρης Χατζής.

«Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέους κανονισμούς σε ομάδες Ελλήνων επαγγελματιών, που κατηγορούνται ότι είναι φοροφυγάδες κατ’ εξακολούθηση» λέει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Για την παιδεία

Ελληνες ακαδημαϊκοί φέρονται να δήλωσαν στην εφημερίδα ότι είναι απογοητευμένοι που καταργήθηκε ο νόμος του 2011 για την τριτοβάθμια. Οι Financial Times, φιλοξενούν δε, και δήλωση της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου:

«Εκσυγχρονίσαμε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την κάναμε διεθνή. Τώρα τα πανεπιστήμια θα γίνουν και πάλι πεδίο μάχης εσωτερικής πολιτικής και όσοι έχουν τη δυνατότητα θα πηγαίνουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν».

H βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί εκτενώς και στην Eldorado Gold, ισχυριζόμενη ότι θα χαθούν «1.200 θέσεις εργασίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...