320
Ευρώ και δολάριο: ισοτιμία ένα προς ένα ύστερα από δύο δεκαετίες | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ενα ευρώ για ένα δολάριο έπειτα από δύο δεκαετίες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 21:53
Ευρώ και δολάριο: ισοτιμία ένα προς ένα ύστερα από δύο δεκαετίες
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ενα ευρώ για ένα δολάριο έπειτα από δύο δεκαετίες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 21:53

Πρώτη φορά ύστερα από δύο δεκαετίες κυκλοφορίας του ευρώ το δολάριο ΗΠΑ είναι ίσο με το ευρωπαϊκό νόμισμα σε αξία, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης ως αποτέλεσμα και του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Τα δύο νομίσματα έφτασαν στην ισοτιμία το πρωί της Τετάρτης 13 Ιουλίου, καθώς το ευρώ έχασε απότομα την αξία του μετά τη δημοσιοποίηση ανησυχητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό. Το ευρώ έχανε έδαφος απέναντι στο δολάριο από την αρχή του έτους, όταν κυμάνθηκε κοντά στα 1,13 δολάρια, πολύ μακριά από το ανώτατο όριο των 1,60 δολαρίων, κάτι που είχε επιτευχθεί το 2008.

Οι αναλυτές λένε ότι η πτώση της αξίας του ευρώ αντανακλά την αυξανόμενη αποστροφή κινδύνου εκ μέρους των επενδυτών, οι οποίοι προτιμούν πλέον τα δολάρια σαν «ασφαλές καταφύγιο» σε σύγκριση με άλλα νομίσματα. Φυσικά πρόκειται για επιλογή που σχετίζεται με τους φόβους για παγκόσμιο πληθωρισμό, ευρωπαϊκή ύφεση και απροσδιόριστη παράταση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα αποδυναμώθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει ανακλαστικά κύματα ανατιμήσεων στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υστερεί επίσης απέναντι στην αμερικανική Fed όσον αφορά την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος διογκώθηκε στο 8,6% τον περασμένο μήνα. Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του ευρώ,  το 1999. Η Fed, βέβαια, έχει αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τα δεινά του πληθωρισμού. Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, πιθανολογείται ότι θα κινηθεί με πιο βραδύ ρυθμό.

Το ισχυρότερο δολάριο είναι καλό νέο για τους αμερικανούς εισαγωγείς ή για τους εποχικούς τουρίστες, και κακό για τους ευρωπαίους μεγάλους εξαγωγείς. Οι μικρότεροι, όμως, ίσως διαπιστώσουν ότι το λιγότερο ακριβό χρήμα μπορεί να καταστήσει τις εξαγωγές τους ελκυστικότερες, πιο ανταγωνιστικές στη λιανική. Οι αναλυτές κρίνουν ότι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της ισοτιμίας είναι ότι ένα λιγότερο ισχυρό ευρώ προμηνύει βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη για την Ευρώπη και πιθανόν ύφεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...