398
Στους δρόμους βγήκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες | REUTERS/Jose Luis Saavedra

Ενα εκατομμύριο Χιλιανοί έστειλαν στον πρόεδρο Πινιέρα μήνυμα για μεταρρυθμίσεις

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2019, 17:03
Στους δρόμους βγήκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες
|REUTERS/Jose Luis Saavedra

Ενα εκατομμύριο Χιλιανοί έστειλαν στον πρόεδρο Πινιέρα μήνυμα για μεταρρυθμίσεις

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2019, 17:03

Τα πλήθη –πόσο μάλλον τα μαζικά, ειρηνικά, αλλά οργισμένα πλήθη– πάντα έχουν τον τρόπο τους να στείλουν μηνύματα στην εξουσία. Ακόμη και όταν η εξουσία είχε μεταχειριστεί ωμή βία και αληθινές σφαίρες για να τα σταματήσει.

Την Παρασκευή, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, για να απαιτήσουν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις.

Διεκδικούν να πραγματωθεί «το όνειρο μιας νέας Χιλής», ανέφερε μέσω Twitter η δήμαρχος της πόλης Κάρλα Ρουμπιλάρ, συνοδεύοντας την ανάρτησή της με βίντεο από ψηλά στο οποίο εικονίζεται μια θάλασσα διαδηλωτών καθώς έχει πλημμυρίσει τους δρόμους.

Αλλά αυτό μοιάζει να εισπράττει και ο πρόεδρο Πινιέρα: «Το πλήθος, χαρούμενο και ειρηνικό, έκανε πορεία» για να «απαιτήσει μια Χιλή πιο δίκαιη και αλληλέγγυα», πράγμα που «ανοίγει μεγάλους δρόμους προς το μέλλον και την ελπίδα», ανέφερε μέσω Twitter και συμπλήρωσε: «Λάβαμε όλοι μας το μήνυμα».

Οι τοπικές Αρχές ανέφεραν νωρίτερα ότι πάνω από 820.000 άνθρωποι είχαν «συγκεντρωθεί ειρηνικά» στην Πλάσα Βακεντάνο της πρωτεύουσας.

Η χώρα εδώ και εβδομάδες συγκλονίζεται από ένα δυναμικό κίνημα. Ξεκίνησε έχοντας ως αφορμή την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στο μετρό, αλλά σύντομα επεκτάθηκε στην ακρίβεια και σε άλλα ανοιχτά κοινωνικά προβλήματα.

Στις ταραχές που ξέσπασαν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 άνθρωποι, τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι και εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες. Πέντε από τους θανάτους πιστεύεται ότι οφείλονταν σε πυρά της αστυνομίας ή του στρατού, τον οποίο διέταξε ο πρόεδρος να τηρήσει την τάξη.

Την Παρασκευή, οι πολίτες έκαναν πορεία μπροστά από το προεδρικό ανάκτορο, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας, παρά τα κοινωνικά μέτρα που ανήγγειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Διαδηλώσεις έγιναν ταυτόχρονα σε πολλές άλλες πόλεις, όπως το Βαλπαραΐσο και το Πούντα Αρένας.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση του εισιτηρίου του μετρό, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρουσίασε σειρά μέτρων προς όφελος των φτωχότερων πολιτών, ιδίως αυξήσεις της κατώτερης σύνταξης και του κατώτερου μισθού.

Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται, με τους διαδηλωτές να απορρίπτουν τις προτάσεις του προέδρου. Τις θεωρούν ανεπαρκείς και προβάλλουν διάφορες διεκδικήσεις, ιδίως να επιστρέψουν οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων, που αναπτύχθηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, «στους στρατώνες» τους.

Ο Πινιέρα διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εκπονεί σχέδιο για να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέτρα εξαίρεσης που έχουν επιβληθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...