580
|

Σώσον Κύριε ό,τι μπορείς!

Άρης Δαβαράκης Άρης Δαβαράκης 25 Φεβρουαρίου 2014, 00:02

Σώσον Κύριε ό,τι μπορείς!

Άρης Δαβαράκης Άρης Δαβαράκης 25 Φεβρουαρίου 2014, 00:02

Κακά τα ψέματα, υπάρχουν φορές που το ξεχνάμε, αλλά είμαστε κράτος υπανάπτυκτο ακόμη, είμαστε πολύ πίσω από αυτούς που θεωρούμε ομότιμούς μας ιστορικά. Έχουμε ένα κράτος-Καραγκιόζη σε κατάσταση τριτοκοσμική και ένα ισχυρό παρακράτος που οι υπόγειες διαδρομές του δουλεύουν ακόμα πάρα πολύ καλά και δεν έχουν τρομάξει ούτε από τις τρόικες, ούτε από τους «ελέγχους», ούτε από τις διώξεις και τις κάποιες ποινές που επιβλήθηκαν σε λίγους μεγαλοπαραβάτες -κάποιους που μπήκαν φυλακή για λίγο και τώρα ή τους ψάχνουμε ή δεν τους ψάχνουμε καν, γιατί έχει παραγραφεί πια η «παραβατικότητά» τους και έχουν επανενταχθεί στην «ιλουστρασιόν κοινωνία» τους. Ταλαίπωρη χώρα η Ελλάδα, μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου -αλλά ταλαίπωρη η δύστυχη. Τίποτα καλό δεν στεριώνει γερά εδώ, να βγάλει ρίζα, να βγάλει λουλούδι και καρπό στην ώρα του. Όλα στην αρπαγή. Στην αρπαγή ο πλούτος, στην αρπαγή η μόρφωση, στην αρπαγή το έγκλημα, στην αρπαγή και η τιμωρία.

Και στα μαλακά, όλα. Και τα μυαλά μας, κι’ αυτά μαλακά. Ακράτεια πλήρης, πάρτα όλα, πολιτικά κόμματα της Β’ Εθνικής και της Γ’ πολύ συχνά -στην Α’ έχει χρόνια να σκαρφαλώσει κόμμα ελληνικό, δεκαετίες εννοώ, ίσως και αιώνες- ε; Να λέμε την αλήθεια. Αρχαία Ελλάδα, μια χαρά, Βυζάντιο, επιτέλους αποδεκτό ως συνέχεια της αρχαιότητας και της ελληνικότητάς μας(νάναι καλά ο Τσαρούχης, ο Κόντογλου και οι ομόλογοί τους παγκοσμίως) και εδώ -η γενιά του 30- που επιμένανε εξωστρεφώς και δεν το βάζανε κάτω. Ναι, εμείς είμαστε οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, δεν είναι κανας άλλος, γιατί (κυρίως αυτό) εμείς κρατήσαμε ζωντανή τη γλώσσα μας μέσα από τόσες περιπέτειες, 25-30 αιώνες, αν ξεκινήσεις απ’ τον Όμηρο, τον πρώτο παγκοσμίως αναγνωρισμένο Ελληνόφωνο και την Σαπφώ, την Μυτιληνιά.

Αλλά είμαστε τόσο πίσω ακόμα, τόσο πάρα πολύ πίσω -κάποιος φίλος μου έλεγε «τι μου λες τώρα… η Magna Cartα, ο μεγάλος Χάρτης των Ελευθεριών, εκδόθηκε στην Αγγλία αρχικά το 1215. Πού ήμασταν εμείς τότε, ποιες ιδέες καλλιεργούσαμε σαν κράτος ελληνικό;». Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ιδρύθηκε εκεί γύρω στα τέλη του 11ου αιώνα. Και σύμφωνα με την παράδοση, εκατό χρόνια αργότερα, μετά από κάποια διαφωνία, ιδρύθηκε και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σ’ ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα -και έκτοτε λειτουργούν και αναβαθμίζονται καθημερινώς και ακατάπαυστα, δεν χάσκουν. Η επιτάχυνση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό μπορεί να ξεκίνησε αρκετούς αιώνες μετά τις δικές μας εκθαμβωτικές εκρήξεις του 5ου π.Χ αιώνα, αλλά είναι, αδερφάκι μου, συνεχής και αδιάσπαστη, έχει βγάλει ρίζες πολύ βαθιές πιά, στηρίζεται σε βάσεις γερές, δεν είναι αυτό το δικό μας το χάλι το απερίγραπτο, κραυγές και φασαρίες και εμφύλιες διαμάχες και αλληλοφάγωμα μέχρις τελικής πτώσεως.

Και έτσι όπως εξελίχτηκαν τα τελευταία χρόνια τα πράγματα χειροτερέψαμε αντί να γίνουμε λίγο καλύτεροι οι Ελλαδίτες, πιο αμόρφωτοι είμαστε τώρα στην ουσία, πιο ανήθικοι στη σούμα, πιο αεριτζήδες και αρπα-κολλατζήδες. Και πάμε και για εκλογές, Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Βουλευτικές –και δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε γιατί συμπαγή πολιτική πρόταση δεν ακούμε από πουθενά, λόγια του αέρα μόνο, βουβαμάρα και λόγια του αέρα.

Κι ύστερα με λοξοκοιτάζουν μερικοί που πιστεύω και προσεύχομαι. Ποιος άλλος θα μας ανασύρει από τη λάσπη που μας ρουφάει όλο και πιο βαθιά αν όχι ο μεγαλοδύναμος; Ποιος, σας ρωτάω. Η συγκυβέρνηση ή η αξιωματική αντιπολίτευση; Μα αυτοί είναι όλοι μαθητευόμενοι μάγοι -στου κασίδη το κεφάλι.

Γι’ αυτό, αφήστε με, ξέρω τι κάνω και που απευθύνομαι : «Σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου…».

Τον σταυρό μου και ένα φιλάκι στον άγιο Ρηγίνο από την Σκόπελο που μαζί με τον άγιο Ταράσιο γιορτάζουνε στις 25 Φεβρουαρίου.

Σ’ αυτούς βασίζομαι και προχωράω.

Άντε και στον Αλέξη τον Τσίπρα, που είναι άθεος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News