672
Οι άνθρωποι του δικτύου προσπαθούν να εξυπηρετήσουν κάθε ενδιαφερόμενο | SolidarityNow

Ενα κουπόνι τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 28 Απριλίου 2016, 08:26
Οι άνθρωποι του δικτύου προσπαθούν να εξυπηρετήσουν κάθε ενδιαφερόμενο
|SolidarityNow

Ενα κουπόνι τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 28 Απριλίου 2016, 08:26

Δεκάδες άνθρωποι είχαν γεμίσει από νωρίς τους χώρους στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθηνών: στον πρώτο όροφο του κτιρίου απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης ανέβαιναν συνεχώς πρόσφυγες, μετανάστες και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ανήκουν όμως σε αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Εκτός από τα καθιερωμένα ραντεβού με γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς, η Μ. Τετάρτη 27 Απριλίου, επεφύλασσε στους επισκέπτες μια ξεχωριστή φιλανθρωπική δράση: δεκάδες άνθρωποι κατέφθαναν στο Κέντρο Αλληλεγγύης για να προμηθευτούν δωρεάν κουπόνια τροφίμων αξίας 50 ευρώ.

Η πολύ σημαντική κίνηση ανακούφισης των ευάλωτων συμπολιτών μας οργανώθηκε από το δίκτυο αλληλεγγύη-SolidarityNow και την οργάνωση CARE International στο πλαίσιο των δράσεων του START Network. Στο πρόγραμμα με τίτλο Care4Solidarity οι δύο οργανώσεις, με την πολύτιμη σύμπραξη των συνεργαζόμενων οργανώσεων του αλληλεγγύη-SolidarityNow, διένειμαν συνολικά 400 κουπόνια των 50 ευρώ, ενώ αναμένεται να διανεμηθούν και άλλα 250 σε αντίστοιχη δράση στην Θεσσαλονίκη τη Μ. Πέμπτη.

Σκοπός του προγράμματος σύμφωνα με τους ανθρώπους του δικτύου είναι «να καλυφθεί ένα διαπιστωμένο κενό σε ανάγκες από ομάδες πληθυσμού που αποκλείονται από τα περισσότερα τρέχοντα θεσμικά προγράμματα».

IMG_20160427_123359
Ο απαραίτητος έλεγχος πριν την διανομή του κουπονιού

Στο Κέντρο Αλληλεγγύης λοιπόν ο κόσμος δεν σταματούσε να εισέρχεται από την μεγάλη κεντρική πύλη. Επειτα από την διαδικασία καταγραφής και αφού όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν πάρει στα χέρια τους έναν αριθμό προτεραιότητας, ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης των κουπονιών. Σε μία από τις αίθουσες του Κέντρου, δίπλα από το δωμάτιο που έχει δημιουργηθεί για τα παιδιά, δύο γυναίκες είχαν αναλάβει να μοιράσουν τα κουπόνια τροφίμων αξίας 50 ευρώ. Η πόρτα ανοιγόκλεινε συνεχώς και δεκάδες άνθρωποι περνούσαν στην αίθουσα ο ένας μετά τον άλλον. Μετανάστες από την Αφρική, πρόσφυγες από την Συρία, έγκυες γυναίκες, οικογένειες με μικρά παιδιά και αρκετοί ανήλικοι έδιναν τα στοιχεία τους και προμηθεύονταν το «μαγικό χαρτάκι».

IMG_20160427_121527
Ενας νεαρός υπογράφει στην ειδική φόρμα και προμηθεύεται το κουπόνι των 50 ευρώ

Η Γκρέις από την Νιγηρία περίμενε υπομονετικά να έρθει η δική της σειρά για να πάρει στα χέρια της το «πολύτιμο» κουπόνι. Οταν άρχισε να μας μιλά έδειχνε ντροπαλή και έσφιγγε τα δάχτυλά της, ανάμεσα στα οποία διακρίνονταν ταυτότητες και απαραίτητα έγγραφα. Είναι στην Ελλάδα 12 χρόνια ενώ ζει με τον άντρα της και τον μικρό της γιο στα Πατήσια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι άνεργη όπως και ο άντρας της. Γι’ αυτήν, ένα κουπόνι των 50 ευρώ για ψώνια στο σουπερμάρκετ είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμο. «Με αυτά τα χρήματα θα αγοράσω φαγητό για το παιδί μου και διάφορα αναγκαία πράγματα για το σπίτι».

IMG_20160427_121947
Στους διαδρόμους του Κέντρου Αλληλεγγύης

Επόμενος στην σειρά ήταν ένας νεαρός που δεν γνωρίζει ελληνικά αλλά ούτε και αγγλικά. Με την βοήθεια ενός διερμηνέα αρχίσαμε να του μιλάμε. Ο 17 χρονος Αμπντελάμ είναι από την Συρία. Στην χώρα μας έφτασε πριν ενάμιση μήνα μαζί με τα δύο του αδέρφια και πλέον ζει στην δομή προσωρινής φιλοξενίας του Ελαιώνα. «Οι γονείς μας είναι στην Αυστραλία» μας είπε, «έχουμε κάνει αίτημα επανένωσης και τώρα περιμένουμε. Λογικά θα καταφέρουμε να φύγουμε μετά από δέκα μήνες».

Ο Γενικός Διευθυντής του αλληλεγγύη-SolidarityNow, Επαμεινώνδας Φαρμάκης, στο πλαίσιο της δράσης, σημείωσε: «Σήμερα, που η Ευρώπη διέρχεται έναν ακόμα σκοτεινό μεσαίωνα, εμείς καλούμαστε να αποδείξουμε ότι τα αντανακλαστικά της αλληλεγγύης μας έχουν γερά θεμέλια. Κι αυτό για εμάς μεταφράζεται απλά σε: κανένας άνθρωπος χωρίς τροφή. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε».

Οι άνθρωποι αφού έχουν προμηθευτεί τα κουπόνια, απομακρύνονταν βιαστικά. Επόμενη στάση γι’ αυτούς θα ήταν κάποιο κοντινό σουπερμάρκετ. Ισως θα ήταν η πρώτη ημέρα μετά από πολύ καιρό που θα επέστρεφαν στο σπίτι με σακούλες γεμάτες με προϊόντα.

Info:

Να σημειωθεί ότι οι δράσεις που υλοποιήθηκαν εντάσσονται στην πιλοτική φάση του προγράμματος Care4Solidarity. Παράλληλα, μετά από επιτόπια καταγραφή των αναγκών από ειδικευμένη ομάδα του αλληλεγγύη-SolidarityNow, 300 συνολικά ειδικά κιτ επείγουσας ανάγκης -με ξηρά τροφή, αντιβακτηριακά, αντικουνουπικά, πάνες για μωρά, παιδικές τροφές, νερό, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ.- θα διανεμηθούν σε μετακινούμενους πληθυσμούς με αυξημένες ανάγκες στην Αθήνα, κυρίως σε περιοχές όπως: πλατεία Βικτωρίας, Πεδίον του Άρεως, σταθμός Λαρίσης, το λιμάνι του Πειραιά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...