186
Οι δύο γυναίκες με το «μωσαϊκό» στο πρόσωπο, κατά τη μεταγωγή τους στο δικαστήριο | ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / IntimeNews

Φυλάκιση τεσσάρων ετών επεβλήθη στις γυναίκες που βανδάλιζαν εκθέματα μουσείων με λάδι

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 19:13
Οι δύο γυναίκες με το «μωσαϊκό» στο πρόσωπο, κατά τη μεταγωγή τους στο δικαστήριο
|ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / IntimeNews

Φυλάκιση τεσσάρων ετών επεβλήθη στις γυναίκες που βανδάλιζαν εκθέματα μουσείων με λάδι

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2018, 19:13

Ποινή φυλάκισης 4 ετών στην καθεμία επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στις δύο γυναίκες που βανδάλισαν εκθέματα σε τρία μουσεία, ρίχνοντας πάνω τους λιπαρή ουσία.

Η ποινή των δύο γυναικών είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και όρισε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής τους μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων των τριών μουσείων (Βυζαντινού, Μπενάκη και Εθνικού Ιστορικού), που αναγνώστηκαν το δικαστήριο, οι γυναίκες προκάλεσαν φθορές σε εκθέματα σε κάποια από τα οποία η λιπαρή ουσία που έριξαν έχει αφήσει σημάδια. Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν αντικείμενα από ξύλο, όπως ξύλινος σταυρός στο Βυζαντινό Μουσείο, ενώ σημάδια έμειναν και σε μαρμάρινα αντικείμενα.

Οι κατηγορούμενες υποστήριξαν ότι προχώρησαν στις πράξεις τους «υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος», ώστε να κοπούν «οι επαφές με τα κακά πνεύματα».

Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας τόνισε ότι οι δύο γυναίκες συγχέουν τα πράγματα «υπό καθεστώς ακραίας θρησκοληψίας». Διευκρίνισε επίσης ότι δεν «τίθεται θέμα παραλογισμού υπό την έννοια του ακαταλόγιστου» και ζήτησε να καταδικαστούν χωρίς κανένα ελαφρυντικό.