288
Απόκοσμο τοπίο στην Πτολεμαΐδα, στην φωτογραφία της Αννας Παντελιά | Αννα Παντελιά

Το Protagon στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 00:01
Απόκοσμο τοπίο στην Πτολεμαΐδα, στην φωτογραφία της Αννας Παντελιά
|Αννα Παντελιά

Το Protagon στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2018, 00:01

Παρουσιάζοντας ένα άρθρο του Protagon με φωτογραφίες της Άννας Παντελιά από τις μονάδες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ξεκίνησε την παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, η Μαρία Σπυράκη, ως ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η σύνοδος διεξάγεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Η κυρία Σπυράκη χρησιμοποίησε το άρθρο του Protagon για να δείξει προς το ακροατήριο το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που δημιουργεί η καύση του λιγνίτη στην περιοχή της Κοζάνης. Παράλληλα σημείωσε ότι η σημασία της χρήσης λιγνίτη για την εθνική και τοπική οικονομία είναι τόσο σημαντική, ώστε η μετάβαση σε νέες πηγές ενέργειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς υποστήριξη.

H Mαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στη σημασία, αλλά και στην επιβάρυνση που προκαλεί ο λιγνίτης στην Ελλάδα

Πράγματι, αυτή τη στιγμή, τα μεγέθη που περιγράφουν τη σημασία του λιγνίτη στην εθνική οικονομία, είναι εμβληματικά: ο λιγνίτης καλύπτει το 28% των ενεργειακών αναγκών της χώρας και παράγει οικονομίες κλίμακας που αντιστοιχούν στο 45% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας, απασχολώντας 10.000 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, όμως, επτά στους δέκα θανάτους στην Πτολεμαΐδα, συνδέονται με την καύση λιγνίτη.

Τη δεκαετία 2020-2030 υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί τα 379 δισ. ευρώ σε παρεμβάσεις που αφορούν το κλίμα και τις μορφές ενέργειας. Στόχος είναι να επενδυθούν τουλάχιστον 4,8 δισ. ευρώ σε δράσεις για τη μετάβαση από τον άνθρακα σε ηπιότερες και πιο «καθαρές» ενεργειακές λύσεις. Η μετάβαση αναμένεται να δημιουργήσει ως και 900.000 θέσεις εργασίας. «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μετάβαση θα γίνει με ορθολογικό τρόπο και, φυσικά, θα συμπεριλάβει την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που, σε μεγάλο βαθμό, είναι συνδεδεμένη με τον λιγνίτη» είπε η κυρία Σπυράκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...