325
| EPA/TOLGA BOZOGLU

Εκθεση-κόλαφος της Κομισιόν για την Τουρκία: Απομακρύνεται συνεχώς από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 11:35
|EPA/TOLGA BOZOGLU

Εκθεση-κόλαφος της Κομισιόν για την Τουρκία: Απομακρύνεται συνεχώς από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 11:35

Σχεδόν σαν ανέκδοτο ακούγεται πλέον η έκφραση «έκθεση προόδου» για τις συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οχι απλώς δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο, αλλά η Κομισιόν μιλά ανοιχτά για οπισθοδρόμηση από την πλευρά της Τουρκίας, που καθιστά ακόμα πιο μακρινό τον στόχο της ένταξης – αν βέβαια υποθέσουμε ότι η Τουρκία επιθυμεί ακόμη στα σοβαρά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Welt.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η Αγκυρα «εξακολουθεί να απομακρύνεται από την ΕΕ». Καταγράφει ακόμη την «σοβαρή οπισθοδρόμηση όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Η σύλληψη στελεχών της αντιπολίτευσης, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και πανεπιστημιακών, εξακολουθεί να είναι πηγή ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καταγγέλλεται ακόμα η Αγκυρα επειδή προχωρά σε «παράνομες πράξεις και προκλητικές δηλώσεις» έναντι της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας, η έκθεση αναφέρει ότι «συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας».

Σημείο καμπής για την Τουρκία, όπως φαίνεται στην έκθεση, ήταν το 2016, όταν έγινε η αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν. Η πολιτική πίεση στο δικαστικό σώμα που εξακολουθεί από τότε «υπονομεύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» στη χώρα.

Στα ενταξιακά κεφάλαια που αφορούν την εσωτερική πολιτική, η Τουρκία αναφέρεται ότι δεν έκανε πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αν υπάρχει, όμως και ένας σπάνιος έπαινος για την Τουρκία, είναι ότι συνεργάστηκε με τις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό ξένων τρομοκρατών. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία πάσχει και χρειάζεται –και αυτή– αναθεώρηση.

Η έκθεση κρίνει, τέλος, θετικά την προσπάθεια της Αγκυρας να υλοποιήσει τη συμφωνία του 2016 για το Μεταναστευτικό, αλλά και για τη φιλοξενία 4 εκατ. προσφύγων στο έδαφός της. Πάντως, η Κομισιόν επικρίνει τα γεγονότα του Εβρου τον περασμένο Μάρτιο και το πώς η Αγκυρα ενθάρρυνε χιλιάδες πρόσφυγες να μετακινηθούν μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...