394
Το επίδομα θα δοθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χτύπησε η πλημμύρα | George Vitsaras / SOOC

Η κυβέρνηση μοιράζει από €5.000 στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 10:29
Το επίδομα θα δοθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χτύπησε η πλημμύρα
|George Vitsaras / SOOC

Η κυβέρνηση μοιράζει από €5.000 στους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 10:29

Με σχετική καθυστέρηση, η καταστροφή συνέβη Τετάρτη και από τότε οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής ζουν σε απελπιστική κατάσταση επί πέντε ημέρες και πέντε νύχτες, η κυβέρνηση, μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια δέσμη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται οικονομική ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8.000 για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρόκειται για ποσά αφορολόγητα και ακατάσχετα και πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παράλληλα, στη Βουλή κατατίθεται η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Δευτέρα.

Με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, είπε ακόμη ο κ. Τζανακόπουλος.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου, 300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης, 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας, 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και 20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.

Επίσης, ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τετραγωνικά, αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού. Ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, είπε.

Ο κ. Τζανακοπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

«Ολα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.