672
|

Εκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών: Ενα παδί νεκρό, δύο τραυματίστηκαν

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 15:07

Εκρηξη στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών: Ενα παδί νεκρό, δύο τραυματίστηκαν

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 15:07

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου στις Σέρρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί 10 ετών και να τραυματιστούν άλλοι δύο μαθητές.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν μαθητή που βρέθηκε στον χώρο του σχολείου χωρίς τις αισθήσεις του. Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι το παιδί είναι νεκρό.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η έκρηξη στο λεβητοστάσιο έγινε την ώρα του διαλείμματος. Από το ωστικό κύμα η πόρτα εκσφενδονίστηκε 30 μέτρα μακριά χτυπώντας τον άτυχο μαθητή.

Τα δύο άλλα παιδιά που τραυματίστηκαν, ηλικίας 6 και 11 ετών αντίστοιχα, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών τονίζουν ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες:

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες» 

Συγκλονισμένος από τον χαμό του μικρού μαθητή της έκτης τάξης του δημοτικού δηλωσε ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή της έκτης τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη. Είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας», ανέφερε ο κ. Χρυσάφης σε δηλώσεις του έξω από το 9ο Δημοτικό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος, γνωστοποίησε ότι πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου.Ο ίδιος- υποστήριξε- διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Εγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιότσιος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Οπως λέει, ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή, ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος – και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία», περιέγραψε.

Ο διευθυντής υποστηρίζει επίσης ότι ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν το λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», πρόσθεσε ο διευθυντής και κατέληξε επαναλαμβάνοντας :

«Εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News