348
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ | REUTERS/Yuri Gripas

ΔΝΤ προς Ελλάδα και ΕΕ: Να κλείσει το χρέος, να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2018, 14:11
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
|REUTERS/Yuri Gripas

ΔΝΤ προς Ελλάδα και ΕΕ: Να κλείσει το χρέος, να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2018, 14:11

Μηνύματα με αποδέκτη την Ελλάδα και την ΕΕ για τα δύο μεγάλα ζητήματα που ενδιαφέρουν το ΔΝΤ, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις, έστειλε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε δήλωσή της, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε πως είχε «παραγωγική συνάντηση» με την ελληνική αποστολή, κατά την οποία συζητήθηκε η «σημασία του να ολοκληρωθούν νωρίς οι συζητήσεις για το χρέος» και του να επιταχυνθεί η υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπει το πρόγραμμα».

Η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε πως χρέος και μεταρρυθμίσεις είναι δύο κρίσιμα ζητήματα για την τόνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας αλλά και προκειμένου να ενεργοποιηθεί η χρηματοδοτική βοήθεια του Ταμείου.

Θέση του ΔΝΤ, την οποία έχει περιγράψει με σαφήνεια είναι ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρέχον πρόγραμμα εάν δεν διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους. Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι και ειδικά η νέα γερμανική κυβέρνηση εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο ΣΚΑΪ σημειώνει ότι το χάσμα επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση του Washington Group την Παρασκευή, στην οποία έλαβαν μέρος οι Θεσμοί και αντιπροσωπείες των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η απόκλιση στο θέμα του χρέους σημαίνει πως το ΔΝΤ συμμετέχει έως τώρα ως επόπτης στο Μνημόνιο, έχοντας εγκρίνει μόνον επί της αρχής δανειακή βοήθεια ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού, προειδοποιούσε ότι τα χρονικά περιθώρια για πλήρη ενεργοποίηση της βοήθειας του Ταμείου στενεύουν. Κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να προβεί σε αναθεώρηση του μείγματος πολιτικής που ακολουθεί. Σημείωσε με νόημα πως το πρόβλημα δεν είναι η ικανότητα της Αθήνας να πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους, η οποία πλέον δεν αμφισβητείται, αλλά ότι η υπεραπόδοση βασίζεται στην υπερφορολόγηση λίγων και στις βαθιές περικοπές δαπανών.

Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019, έναν χρόνο νωρίτερα από ότι προβλέπεται κανονικά, γεγονός που έχει θορυβήσει την Αθήνα. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τον Ιούνιο.

Τέλος, στις αρχές της εβδομάδας το Ταμείο αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για την φετινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ αντίθετα αναβάθμισε τις προβλέψεις του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...