1273
| -

ΟΠΑΠ/ Τα VLTs επιστρέφουν, με έσοδα για το Κράτος και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 13:30

ΟΠΑΠ/ Τα VLTs επιστρέφουν, με έσοδα για το Κράτος και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 13:30

Στην επανεκκίνηση του, μέχρι πρότινος, «παγωμένου» έργου ανάπτυξης δικτύου VLTs στην Ελλάδα προχωρά ο ΟΠΑΠ, μετά την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας των VLTs από την Επιτροπή Παιγνίων. Το νέο είναι από τα λίγα θετικά που ακούγονται εσχάτως για τη χειμαζόμενη ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά και για  τα κρατικά ταμεία. Και εξίσου θετικό για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου.

Τι κερδίζει η ελληνική οικονομία από την εξέλιξη αυτή;

Ετήσια φορολογικά έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ περίπου στα κρατικά ταμεία, συν επιπλέον φορολογικά έσοδα από την επιχειρηματική λειτουργία (εταιρικός φόρος, κέρδη παικτών, ΦΠΑ, κ.λπ.). Και, βέβαια, μια μεγάλη ένεση «φρέσκου χρήματος», ενδυναμώνοντας τη ρευστότητα.

Νέες θέσεις εργασίας οι οποίες μπορεί, σταδιακά, να ξεπεράσουν τις 5.000 -λόγω της άμεσης λειτουργίας των χώρων που θα φιλοξενούν τις παιγνιομηχανές- αλλά και σε σχετικές, συμπληρωματικές δραστηριότητες από διάφορους κλάδους, όπως υπηρεσίες, προμήθειες, κατασκευές. Η ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων που θα φιλοξενούν τα VLTs καλύπτει εμπορικά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Οι σχετικές κινήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την κτηματαγορά και την κατασκευαστική δραστηριότητα -σε αυτό το έργο συμμετέχουν κατασκευαστικές εταιρίες- η οποία έχει καταρρεύσει κατά την περίοδο της οικονομικής χρήσης.

OPAP_vlt_paixnidi_Info

Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, οι οποίοι απασχολούν, περίπου, 20.000 εργαζόμενους και αποτελούν το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο εντός των συνόρων μας.

Χτύπημα στον παράνομο τζόγο: Το «ξεπάγωμα» της επένδυσης των VLTs θεωρείται από τους ειδικούς αποφασιστική ενέργεια και κατά του παράνομου τζόγου. Το νέο πλαίσιο ρυθμίζει και ελέγχει την αγορά, προστατεύοντας τα συμφέροντα τόσο του Δημοσίου, όσο και των πολιτών. Οσο το έργο των VLTs παρέμενε σε αναστολή, οι παίκτες είχαν στραφεί σε διάφορους ανεξέλεγκτους, παράνομους παρόχους παιγνίων και παράνομα καζίνο – μία άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και την προστασία των καταναλωτών. Η υπάρχουσα παράνομη αγορά VLTs υπολογίζεται πως αγγίζει το 1 δισ. ευρώ ως προς τα ακαθάριστα έσοδα με, περίπου, 120.000 μηχανές σε λειτουργία. Επιπλέον, η καταπολέμηση της παράνομης αγοράς θα έχει οφέλη σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς οι παίκτες θα προστατεύονται από τους συνδεδεμένους με τον παράνομο τζόγο κινδύνους – εγκληματικότητα, απάτη, εκβιασμός και όλα τα συναφή.

Τι περιλαμβάνει το νέο κανονιστικό πλαίσιο

Το πολύ βασικό είναι ότι το νέο πλαίσιο εμπεριέχει τον υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό του παίκτη, ο οποίος υποστηρίζεται πλήρως από την τεχνολογία. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, ο αυτοπεριορισμός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των ευαίσθητων ομάδων από φαινόμενα εθισμού. Αυτό θα συμβεί με τις προσαρμοσμένες και πολλαπλές επιλογές υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού, και συγκεκριμένα με οκτώ (8) δυνητικά όρια, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Με την εγγραφή τους όλοι οι παίκτες υποχρεώνονται να θέσουν συγκεκριμένα όρια για την προστασία τους, τόσο χρονικά, όσο και ποσοτικά (χρηματικά). Με αυτόν τον τρόπο προωθείται μια διαδικασία εκπαίδευσης του παίκτη στις αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού. Επιπλέον, ο παίκτης θα έχει τη δυνατότητα να επανακαθορίζει τα συγκεκριμένα όρια.

Υιοθετείται η υποχρεωτική ενημέρωση του παίκτη για τον χρόνο και τα χρηματικά ποσά που δαπανά. Με στόχο την προστασία των παικτών, η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μια μοναδική καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Με την αλλαγή αυτή, ο παίκτης θα έχει μόνιμα, με εμφανές μήνυμα στην οθόνη, καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, την πλήρη γνώση για τον χρόνο και το χρηματικό ποσό που δαπανά.

Παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε παίκτη να διακόπτει το παιχνίδι και να αποκλείει κάθε νέο παιχνίδι μέχρι το τέλος της ίδιας ημέρας, με το πάτημα ενός κουμπιού. Εχει έτσι μια μη χρονοβόρα και άμεση δυνατότητα αυτοαποκλεισμού.

578756bb1dc52468718b456e

Ολα αυτά συνδυάζονται με τις υπόλοιπες διατάξεις του κανονιστικού πλαισίου για τα VLT, όπως είναι η ατομική κάρτα παίκτη. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες -παγκοσμίως- στην οποία έχει εισαχθεί η ατομική κάρτα παίκτη. Η έκδοση της κάρτας προϋποθέτει την πλήρη ταυτοποίηση του παίκτη και χωρίς αυτήν είναι αδύνατη η συμμετοχή του. Η ατομική κάρτα περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία και τα όρια που θέτει ο παίκτης. Παρέχει επομένως τη δυνατότητα στην Ε.Ε.Ε.Π. να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά για τη διασφάλιση της προστασίας των παικτών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Αλλά, τι είναι αυτά τα VLTs; Τα παιγνιομηχανήματααπό τα αρχικά των λέξεων Video Lottery Terminals- είναι μηχανές που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών. Είναι παρόμοια με τις απλές παιχνιδομηχανές, στις οποίες κάθε τερματικό είναι μία αυτόνομη συσκευή που περιέχει μία γεννήτρια τυχαίων αριθμών. Στα VLTs κάθε τερματικό είναι συνδεδεμένο σε ένα κεντρικό σύστημα που επιτρέπει στην αρμόδια Λοταρία να παρακολουθήσει τα παιχνίδια. Το αποτέλεσμα κάθε στοιχήματος σε ένα παιγνιομηχάνημα VLT είναι τυχαίο.

Πώς παίζονται; Τα παιχνίδια VLT είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους. Ο παίκτης γυρίζει τους τροχούς και ποντάρει, ενώ δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στους συνδυασμούς που θα εμφανιστούν ή όταν ένα τζακ ποτ θα κερδηθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζει κάποιος πότε και αν ένα παιχνίδι θα κερδίσει.

Η περιπέτεια μιας επένδυσης

Μέχρι να φτάσουμε, όμως, μέχρι εδώ, υπάρχει ένα σχετικό αφήγημα. Ο ΟΠΑΠ είχε αποκτήσει το δικαίωμα -καταβάλλοντας 560 εκατ. ευρώ, το 2011- να λειτουργήσει 35.000 παιγνιομηχανήματα VLTs στην ελληνική αγορά, από τα οποία 16.500 μέσω του δικτύου του και τα υπόλοιπα 18.500 από παραχωρησιούχους, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Ομως, τον Ιούνιο του 2015, ο τότε πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Αντώνης Στεργιώτης, είχε αλλάξει αιφνιδίως τον κανονισμό για τα VLTs και ο ΟΠΑΠ -εκτός από την αναστολή της επένδυσης, καθώς έκρινε το project ως μη βιώσιμο- είχε προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος διαιτησίας στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Τώρα, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, αποφάσισε την εισαγωγή νέου Κανονισμού Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων, ο οποίος καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην προσαρμογή τού ύψους της απαίτησής του έναντι του ελληνικού Δημοσίου και προχωρά για την πλήρη ανάπτυξη των VLTs. Και έτσι, επιλύθηκε μια μεγάλη διαφορά.

Τι  λέει η σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΠ

«Η εταιρεία ΟΠΑΠ ΑΕ ανακοινώνει ότι, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέου Κανονισμού Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων (VLTs) από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (απόφαση υπ’ αριθμ. 225/2/25.10.2016 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ. Φύλλου 3528, τεύχος 2ο την 01/11/2016), το Διοικητικό Συμβούλιό της αποφάσισε ότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν στον ΟΠΑΠ να επανεκκινήσει τον σχεδιασμό του για τη λειτουργία των VLTs στην Ελλάδα. Ο νέος κανονισμός που αποφασίστηκε από την ΕΕΕΠ καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs για τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα παιγνιομηχανήματα εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας παιγνίων και αξιοποιεί με ολοκληρωμένο τρόπο όλα τα διαθέσιμα περιοριστικά μέτρα για την προστασία των παικτών, βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών για το υπεύθυνο παιχνίδι. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ θα προχωρήσει αναλόγως στην προσαρμογή του ύψους των απαιτήσεών του έναντι του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου».

play-opap-20150422

Ο Ντάμιαν Κόουπ, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, δήλωσε εξάλλου: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νέος εγκεκριμένος κανονισμός είναι από τους αυστηρότερους διεθνώς, η απόφαση της ΕΕΕΠ θα επιτρέψει τη νόμιμη ανάπτυξη των VLTs και η πλήρως ρυθμιζόμενη λειτουργία τους μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι επωφελής για την ευρύτερη οικονομία και θα συμβάλει στην πάταξη της παράνομης δραστηριότητας, δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα. Εχοντας παραμείνει απολύτως προσηλωμένος στο έργο των VLTs, ο ΟΠΑΠ εισέρχεται πλέον στη φάση υλοποίησης αυτής της επένδυσης και εργάζεται εντατικά για την πλήρη ανάπτυξη των VLTs, που αποτελεί εταιρική προτεραιότητα για το έτος 2017».

Το βέβαιο είναι ότι, πλέον, με τον νέο κανονισμό, ο οποίος δίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη των VLTs, ξεκινούν να ισχύουν ξανά οι αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού. Από όποια πλευρά κι αν το δει κάποιος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...