232
| ΣΚΑΪ

Δερμιτζάκης: Το lockdown να παραταθεί ως τις 7 Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 08:49
|ΣΚΑΪ

Δερμιτζάκης: Το lockdown να παραταθεί ως τις 7 Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 08:49

Την παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, δηλαδή ως τις 7 Δεκεμβρίου, για να είναι ορατή η σταθεροποίηση στη μείωση των κρουσμάτων και να ανοίξουν συντεταγμένα η εστίαση και το λιανεμπόριο, πρότεινε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Τόνισε ακόμη ότι, όπως είχαμε ένα σοκ εγκλεισμού, χρειαζόμαστε και ένα σοκ για την έξοδο από αυτόν.

«Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν. Υπάρχει απογοήτευση, κόπωση. Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία» σημείωσε.

«Το σύστημα υγείας, όσο μειώνονται τα κρούσματα, σε ορίζοντα περίπου 2 με 3 εβδομάδες, αργότερα θα μας δίνει χαμηλότερους αριθμούς. Αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το σημερινό, έστω και με τρομερή πίεση, μπορεί να αντέξει και με μικρότερη πίεση» πρόσθεσε.

Για τον εμβολιασμό είπε ότι μετά τη χορήγηση του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό, μέχρι τον Μάρτιο, θα έχουμε δει αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το πλάνο. «Τον Ιούνιο, ίσως και το Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε.

Οπως επισήμανε, το τρίτο κύμα της πανδημίας «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών». Η Ευρώπη, όπως είπε ακόμη, αποφάσισε να πάει συντονισμένα σε χαλαρά μέτρα. «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ό,τι ο προηγούμενος» επισήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...