300
Το λόκντάουν έληξε, η οικονομία άνοιξε | SOOC

DBRS: Η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα καραντίνα και άνοιξε σύντομα την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 21:28
Το λόκντάουν έληξε, η οικονομία άνοιξε
|SOOC

DBRS: Η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα καραντίνα και άνοιξε σύντομα την οικονομία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 21:28

Μιλώντας αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ η επικεφαλής αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης DBRS Νίκολα Τζέιμς δεν έκρυψε την έκπληξη της για τις επιδόσεις της οικονομίας το 1ο τρίμηνο.

Η DBRS έχει σήμερα τη χώρα μας τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Στο βασικό της σενάριο η DBRS εκτιμά ύφεση 6,5% φέτος, ενώ εκτιμά ανάκαμψη 4% για το 2021.

«Τουλάχιστον στο 1ο είδαμε κάποιο ανθεκτικότητα στις εξαγωγές που είναι καλό πράγμα και η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε πολύ λίγο. Γενικά λοιπόν τα στοιχεία δεν είναι τόσο κακά όπως σε άλλες χώρες, περιμένουμε όμως το 2ο τρίμηνο να δούμε μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα» τόνισε.

Σύμφωνα με την κυρία Τζέιμς, η Ελλάδα εφάρμοσε γρήγορα το λοκντάουν και γρήγορα ανοίγει πάλι την οικονομία. «Κοιτάμε με ενδιαφέρον την τουριστική σεζόν, την ανάκαμψη των σχέσεων με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και τι ύψος εκταμιεύσεων μπορούμε να περιμένουμε από πόρους όπως το Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε η οικονομολόγος.

«Η Ελλάδα βρισκόταν σε τροχιά αναβάθμισης, αυτό ήταν ξεκάθαρο, και μετά ήρθε ο κορονοϊός… Για το μέλλον μας απασχολούν πολλοί παράγοντες, θα θέλαμε να έχουμε αίσθηση της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση, και την επιστροφή στην ανάπτυξη και του ρυθμού αυτής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και μια παράμετρος που είναι σταθερή η συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Μας ενδιαφέρει πολύ τι θα γίνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα δύο χρόνια. Θα υπάρξει καμία ευελιξία;»

Η βρετανίδα οικονομολόγος τονίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν πρέπει να αποτελέσει εμμονή για την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. «Ήδη η Ελλάδα βλέπει κάποιο από τα ωφελεί της επενδυτικής βαθμίδας με μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ λόγω του ιού. Όσον άφορα εμάς πρέπει να πάμε βήμα βήμα, να εφαρμόσουμε τη μεθοδολογία μας και να δούμε το ρυθμό της ανάκαμψης, αλλά τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...