232
Πλαστικά απορρίματα σε ακτή της Ισλανδίας, στον Ατλαντικό | Reuters

Ατλαντικός, μια υδάτινη χωματερή για 200 εκατ. τόνους πλαστικό

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2020, 18:20
Πλαστικά απορρίματα σε ακτή της Ισλανδίας, στον Ατλαντικό
|Reuters

Ατλαντικός, μια υδάτινη χωματερή για 200 εκατ. τόνους πλαστικό

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2020, 18:20

Δέκα φορές μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων απ΄ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, βρίσκονται στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού σύμφωνα με την τελευταία περιβαλλοντική έκθεση, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο των Ηνωμένου Βασιλείου.

Οπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι νέες μετρήσεις σε βάθος έως και 200 μέτρων από την επιφάνεια έδειξαν ότι ποσότητα μεταξύ 12 και 21 εκατομμυρίων τόνων μικροπλαστικών σωματιδίων, τριών από τα βασικότερα συστατικά των πλαστικών ειδών, υπάρχουν στο 5% της συνολικής πυκνότητας της θαλάσσιας έκτασης του Ατλαντικού Ωκεανού.

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές, σημαίνει ότι ο Ατλαντικός έχει μετατραπεί σε υγρή χωματερή για σχεδόν 200 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 65 ετών και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μεταξύ των ετών 1950-2015, η ποσότητα των πλαστικών που απορρίπτεται στη θάλασσα αυξήθηκε από 17 έως και 47 εκατομμύρια τόνους.

«Το κυριότερο συμπέρασμα των μετρήσεων που κάναμε είναι ότι πλέον στον Ατλαντικό είναι συγκεντρωμένη μια μεγάλη ποσότητα μικροπλαστικών σωματιδίων στην πυκνότητα του νερού, εξαιρετικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο αφού εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της κατανάλωσης ψαριών, οστρακοειδών και άλλων θαλασσινών», δήλωσε η ωκεανολόγος ερευνητής στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου Kαταρίνα Παμπόρσκαγια.

«Επίσης διαταράσσει τη βιοποικιλότητα των ειδών στους ωκεανούς και προκαλεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο άμεσο μέλλον για την ανθρωπότητα: να προστατευθεί μια από τις σημαντικότερες πηγές ζωής για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη», καταλήγει με νόημα η ερευνήτρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News