530
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στους Γκερντ Χέλερ και τη Νικόλ Μπάστιαν της Handelsblatt | Handelsblatt/Dimitris Papamitsos

Διμέτωπος Μητσοτάκη στο Μεταναστευτικό: πού θα γίνουν τα έξι κλειστά κέντρα – το μήνυμα προς την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 10:28
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στους Γκερντ Χέλερ και τη Νικόλ Μπάστιαν της Handelsblatt
|Handelsblatt/Dimitris Papamitsos

Διμέτωπος Μητσοτάκη στο Μεταναστευτικό: πού θα γίνουν τα έξι κλειστά κέντρα – το μήνυμα προς την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 10:28

Με διπλή στόχευση, τόσο στο εσωτερικό με τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, αλλά και στο εξωτερικό, με την αναζήτηση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σκληρά μηνύματα προς τους εταίρους, κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό.

Τη Δευτέρα οριστικοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες ενός πακέτου μέτρων διαχείρισης, ενώ παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, μέσω συνέντευξης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt έστειλε μήνυμα στους εταίρους μας στην ΕΕ για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα σχέδιο άμεσων ενεργειών. Οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό ενώ μια γενικότερη συζήτηση έγινε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες, παρουσία και του συντονιστή, υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Κεντρική παράμετρος του σχεδίου είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά και την ενδοχώρα. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα συμβάλει, από την πλευρά της,  με την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Αυτό εξάλλου ήταν και ένα από τα σημεία που επισήμαναν τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση στο Καβούρι, η έλλειψη ενημέρωσης και οι αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, κλειστά κέντρα θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου (Χίο, Σάμο και Λέσβο), σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Λέρο και Κω). Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η Κρήτη, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σκέψεις υπάρχουν και για μικρότερα νησιά.

Η δημιουργία τους πιθανόν θα γίνει σε δύο φάσεις καθώς θα χρειαστεί και ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους. Στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν.

Υπολογίζεται ότι συνολικά θα φιλοξενηθούν στα κλειστά κέντρα περισσότερα από 10.000 άτομα με διατήρηση του ορίου του 1% του πληθυσμού της περιφέρειας, όπως είπε στη σύσκεψη ο κ. Μητσοτάκης. (Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανά γεωγραφική περιφέρεια δεν θα υπερβαίνει το 1% του συνολικού της πληθυσμού.

Παράλληλα, στο πακέτο μέτρων εντάσσονται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, η νέα πολιτική ασύλου που θα επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφών στην Τουρκία και στις χώρες καταγωγής.

«Πού είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη;»

Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου».

Ακόμη, σε μια σαφή αναφορά σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που τηρούν σκληρή στάση για το Μεταναστευτικό, τόνισε:  «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης -όπως είναι η Ελλάδα- ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».

Την ίδια ώρα θέτει και το ζήτημα της κατανομής των ασυνόδευτων ανηλίκων: «Θα πειράξει τόσο την Ουγγαρία ή την Πολωνία να πάρουν εκατό από αυτά τα παιδιά;», ερωτά στη συνέντευξή του.

Με τη Γερμανία υπάρχει συναντίληψη, είπε ο κ. Μητσοτάκης, για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος από την Ευρώπη.

Οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών είναι συχνές, με πιο πρόσφατη το τηλεφώνημα Μητσοτάκη και Μέρκελ, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεγαλύτερο περιθώριο για θετικές αποφάσεις φαίνεται ότι υπάρχει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οπότε η Γερμανία θα έχει την προεδρία της Ένωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...