357
Κινέζοι στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά | REUTERS/Stringer

Αντιμέτωπη με μείωση του πληθυσμού μετά το 2030 η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2019, 13:58
Κινέζοι στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά
|REUTERS/Stringer

Αντιμέτωπη με μείωση του πληθυσμού μετά το 2030 η Κίνα

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2019, 13:58

Ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να φθάσει στον μέγιστο αριθμό του 1,442 δισ. ανθρώπων το 2029 και να ακολουθήσει στη συνέχεια μία μακρά περίοδος «ακατάσχετης» μείωσής του από το 2030, αναφέρουν κινέζοι πανεπιστημιακοί σε έκθεσή τους.

Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο θα πρέπει εφεξής να σχεδιάσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της μείωσης της εργατικής δύναμής της και της ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού της, σύμφωνα με τα βασικά σημεία της «Πράσινης Βίβλου του Πληθυσμού και της Εργασίας», που δημοσίευσε η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, η ανάπτυξη στον εργατικό πληθυσμό βρίσκεται πλέον τελματωμένη και η αύξηση του αριθμού του υπέργηρου πληθυσμού πρόκειται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην κοινωνική κι οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδίως εάν παραμείνουν χαμηλοί οι δείκτες γονιμότητας.

«Από θεωρητικής πλευράς, η μακροπρόθεσμη πληθυσμιακή κάμψη, ιδίως όταν συνοδεύεται από διαρκή γήρανση του πληθυσμού, αναπόφευκτα θα προκαλέσει πολύ δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες», τονίζεται στην έκθεση.

Ο πληθυσμός της Κίνας προβλέπεται να πέσει στα 1,36 δισ. περί τα μέσα του αιώνα, γεγονός που συνεπάγεται μείωση της εργατικής δύναμης περί τα 200 εκατ., σύμφωνα με την έρευνα. Εάν οι δείκτες γονιμότητας παραμείνουν σταθεροί τότε ο πληθυσμός θα υποχωρήσει στα 1,17 δισ. έως το 2065, τονίζουν οι μελετητές.

Το 2016 η Κίνα αποφάσισε να χαλαρώσει την αμφιλεγόμενη πολιτική του «ενός παιδιού», που στόχο είχε τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού και πλέον επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά. Παρ’ όλα αυτά τα ποσοστά γεννήσεων στη χώρα έπεσαν κατά 3,5% το 2017 και αναμένεται να έχουν υποχωρήσει ακόμη περισσότερο κατά το 2018.

Το «ποσοστό εξάρτησης», δηλαδή η αναλογία του μη εργαζόμενου πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των παιδιών και των ηλικιωμένων επί του συνολικού πληθυσμού, αυξήθηκε για πρώτη φορά σε περισσότερα από 30 χρόνια το 2011 και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τουλάχιστον για τις προσεχείς δεκαετίες.

Σύμφωνα με την μελέτη της Ακαδημίας, η αναλογία των συνταξιούχων αναμένεται να αυξηθεί έως το 2060 κι ενώ η πολιτική του ενός παιδιού αρχικά στόχευε στην εξισορρόπηση της ηλικιακής δομής της Κίνας, βραχυπρόθεσμα οδήγησε επίσης και σε μεγαλύτερα «ποσοστά εξάρτησης».

Βάσει προηγούμενων ερευνών, ο πληθυσμός των ηλικιωμένων στην Κίνα αναμένεται να φθάσει τα 400 εκατ. έως τα τέλη του 2035, από 240 εκατ. που ήταν το 2018.