482
Φλεγόμενα δάση σε πυρκαγιά στην Καλιφόρνια | John Mirabella via REUTERS

Ανείπωτη καταστροφή και δεκάδες νεκροί από τις πυρκαγιές σε Ορεγκον και Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 10:03
Φλεγόμενα δάση σε πυρκαγιά στην Καλιφόρνια
|John Mirabella via REUTERS

Ανείπωτη καταστροφή και δεκάδες νεκροί από τις πυρκαγιές σε Ορεγκον και Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 10:03

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω των φονικών πυρκαγιών σε όλο το Ορεγκον, ζουν για δεύτερη εβδομάδα σε καταφύγια και μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν εν τω μεταξύ με την πύρινη λαίλαπα σε δεκάδες μέτωπα στην πολιτεία και ομάδες διάσωσης αναζητούν αγνοούμενους σε χαλάσματα κατεστραμμένων κοινοτήτων. Το ίδιο πράττουν συνάδελφοί τους και σε άλλες Πολιτείες της Δυτικής Ακτής.

Με τους πόρους της Πολιτείας να αγγίζουν τα όριά τους, η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν ζήτησε από τον Λευκό Οίκο την υπογραφή ομοσπονδιακής διακήρυξης καταστροφών. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την υπέγραψε, αποδεσμεύοντας έτσι για την πολιτεία χρηματικά ποσά και άλλους πόρους.

Η πύρινη λαίλαπα, που αξιωματούχοι και επιστήμονες περιγράφουν ως άνευ προηγουμένου σε έκταση και ένταση, σκέπασε τον ουρανό της περιοχής με καπνό και στάχτη, επιδεινώνοντας την κρίση δημόσιας υγείας που έχει ήδη δημιουργηθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Καταστροφικό καλοκαίρι

Από τον Αύγουστο δεκάδες πυρκαγιές έχουν κάνει στάχτη σχεδόν 4,5 εκατομμύρια στρέμματα γης στο Ορεγκον, την Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, ρημάζοντας μικρές πόλεις, χιλιάδες σπίτια και σκοτώνοντας τουλάχιστον 34 άτομα. Είναι μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος.

Οι πυρκαγιές βγήκαν σχεδόν εκτός ελέγχου στην Καλιφόρνια στα μέσα Αυγούστου και ξέσπασαν σε όλο το Ορεγκον τις μέρες κοντά στην αργία της Ημέρας της Εργασίας (στις αρχές Σεπτεμβρίου) και στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Πολλές από τις πυρκαγιές προκλήθηκαν από καταστροφικές καταιγίδες με κεραυνούς και τροφοδοτήθηκαν από υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και τους θυελλώδεις ανέμους.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, επιτρέποντας στους πυροσβέστες να  προχωρήσουν σε επιχειρήσεις περιορισμού των πυρκαγιών.

Η Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης της Καλιφόρνιας (CalFire) ανέφερε ότι 16.600 πυροσβέστες εξακολουθούσαν χθες να δίνουν μάχη με 25 μεγάλες πυρκαγιές.

Βαρύς ο απολογισμός

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές της Καλιφόρνιας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενώ περισσότερα από 4.200 σπίτια και άλλα κτίρια κάηκαν, σύμφωνα με την CalFire. Σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα μόνο στην Καλιφόρνια έχουν γίνει στάχτη μέχρι σήμερα – περισσότερα από όσα έχει καταγράψει στην ιστορία της η πολιτεία σε διάρκεια ενός έτους. Πέντε από τις 20 μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας έχουν ξεσπάσει το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οκτώ θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Ορεγκον, το πιο πρόσφατο επίκεντρο του καλοκαιρινού ξεσπάσματος πυρκαγιών σε ολόκληρες τις Δυτικές Πολιτείες.

Ενας θάνατος από τις πυρκαγιές επιβεβαιώθηκε στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου έχουν καταστραφεί περίπου 400 κτίρια. Περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στο Ορεγκον, διπλασιάζοντας τον ετήσιο μέσο όρο της Πολιτείας την τελευταία δεκαετία.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης εκεί, περίπου 500.000 κάτοικοι –τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της Πολιτείας– είχαν τεθεί υπό κάποιας μορφής επιφυλακή εκκένωσης, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν ταχέως φτάνοντας στις γειτονιές τους. Πάνω από 1.700 κτίρια, τα περισσότερα κατοικίες, αποτεφρώθηκαν.

Στην τελευταία καταμέτρηση, περίπου 16 άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...