692
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο (τραυματίας) Νίκος Αναστασιάδης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία | Intimenews

Αναστασιάδης σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα ήταν πάντα το… δεκανίκι της Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2019, 12:16
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο (τραυματίας) Νίκος Αναστασιάδης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία
|Intimenews

Αναστασιάδης σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα ήταν πάντα το… δεκανίκι της Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2019, 12:16

Με μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη άρχισε η διήμερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, την πρώτη της θητείας του.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία στις 10:30 της Δευτέρας και τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Εγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου και ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη ο Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το γεγονός ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργού, θεώρησε ως πρώτιστη προτεραιότητα την επίσκεψη στην Κύπρο,  κάτι που συμβολίζει όχι μόνο τους στενούς δεσμούς αλλά το ιδιαίτερο, προσωπικό ενδιαφέρον για την Κύπρο. «Μια κληρονομιά από τον πατέρα σας, τον αγαπημένο μου φίλο και αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη», είπε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν «προκλήσεις που από κοινού θα αντιμετωπίσουμε και όχι μόνο από κοινού αλλά και με τους εταίρους μας και με τους γείτονές μας, έχουμε αναπτύξει ξεκινώντας από την Κυβέρνηση Σαμαρά την πρώτη τριμερή με την Αίγυπτο και εν συνεχεία βεβαίως, αναπτύχθηκε ένα ισχυρότατο πλαίσιο δεσμών με τις γειτονικές χώρες, πάντα μέσα στα πλαίσια της ειρήνης και της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών».

Ευχήθηκε «από τα βάθη της καρδιάς μου επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε, κάτι που δεν έχω αμφιβολία, γνωρίζοντας σας ότι θα το επιτύχετε», είπε.

Ο Πρωθυπουργός, όπως ανέφερε ο «Φιλελεύθερος», απαντώντας στον πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι και για τον ίδιο είναι μεγάλη χαρά και τιμή που το πρώτο του επίσημο ταξίδι το κάνει στην Κύπρο, «συνεχίζοντας μια σταθερή παράδοση που ήθελε πάντοτε τον έλληνα Πρωθυπουργό να επισκέπτεται την Κύπρο στο πρώτο επίσημο ταξίδι του».

«Το ταξίδι αυτό δεν είναι μόνο συμβολικό, είναι καταρχήν ουσιαστικό γιατί όπως αναφέρετε, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πάντα ενωμένες και με αρραγές μέτωπο σημαντικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή και θα τις αντιμετωπίσουμε με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά τελικά ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας. Και θα πρέπει να γνωρίζετε, και το ξέρετε εξάλλου, μας συνδέει βαθιά προσωπική φιλία ότι σε αυτόν τον αγώνα τον οποίο δίνετε, έχετε την στήριξη ολόκληρου του ελληνικού λαού», είπε ακόμη.

Ευχαρίστησε και πάλι τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή και του ευχήθηκε καλή δύναμη και περαστικά για την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του (είχε εγχειριστεί για κάταγμα στο πόδι): «Πολύ σύντομα θα απαλλαγείτε και από το δεκανίκι αυτό», είπε. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι η λέξη δεκανίκι είναι συμβολική και είπε «χωρίς την Ελλάδα, που είναι το δεκανίκι των αδυνάμων, το δεκανίκι του τραυματία, είναι εκεί που τον ενισχύει…».

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είπε «Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα απαλλαγείτε από το δεκανίκι αυτό. Ωστόσο ως προς τον συμβολισμό, κ. Πρόεδρε , η Ελλάδα όσο είναι ισχυρή είναι ισχυρή και η Κύπρος και ο Ελληνισμός».

Το πλαίσιο της επίσκεψης

Η επίσκεψη έρχεται σε μια κρίσιμη περίσταση σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με τις γεωτρήσεις πολύ κοντά στην Κύπρο, οι απειλές, αλλά και η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 πιέζουν την Αθήνα και τη Λευκωσία να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα πλέγμα τριμερών  συνεννοήσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που ξεκινούν από το στρατιωτικό επίπεδο και επεκτείνονται στο ενεργειακό και σε άλλα πεδία.

Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει για τις σχέσεις με την Τουρκία είχε επισημάνει ότι «πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο», μήνυμα που αναμένεται να δώσει και από τη Λευκωσία.

Στην επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος χθες Κυριακή ήταν στο Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρίβλιν και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ. Το πρόγραμμά του τη Δευτέρα ολοκληρώνεται με δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Αναστασιάδης.

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...