402
Το Nοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» στην Αθήνα, ένα από τα 13 μαιευτήρια στα οποία θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου | Intime/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εξιτήριο από το μαιευτήριο με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τα νεογέννητα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 10:37
Το Nοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» στην Αθήνα, ένα από τα 13 μαιευτήρια στα οποία θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου
|Intime/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εξιτήριο από το μαιευτήριο με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τα νεογέννητα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 10:37

Με «εφόδια» δύο βασικούς αριθμούς για την υπόλοιπη ζωή τους, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, θα βγαίνουν από το μαιευτήριο τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.

Τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν πιλοτικά σε εφαρμογή από σήμερα το πρόγραμμα «μιας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε 13 μαιευτήρια και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Στόχος, όπως γράφουν τη Δευτέρα τα «Νέα», είναι να έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον το 80% των μαιευτηρίων όλης της χώρας.

Η ψηφιακή δήλωση της γέννησης των παιδιών θα γίνεται με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, ενώ αυτόματα και ηλεκτρονικά θα διεκπεραιώνεται και η απόδοση του επιδόματος γέννησης που θα το δικαιούνται.

Οι γονείς θα προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία στα μαιευτήρια και, μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους (μέσω αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου), όλα τα δικαιολογητικά για την ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού θα αντλούνται αυτόματα από το «Μητρώο Πολιτών» ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Η δήλωση γέννησης θα εκδίδεται αφού οι γονείς ελέγξουν τα στοιχεία που αναγράφονται στη δήλωση και θα την υπογράφουν, ενώ θα μπαίνει στο αρχείο του μαιευτηρίου.

Στη συνέχεια η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται online σε πραγματικό χρόνο στο Ληξιαρχείο ως συνημμένο δικαιολογητικό, ενώ με την οριστικοποίησή της στο μαιευτήριο θα αποστέλλεται εκ νέου ως εκκρεμότητα γέννησης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.

Ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου με τη σειρά του μέσω του Μητρώου Πολιτών θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης, συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία απαιτούνται από το ληξιαρχικό νόμο. Την ίδια στιγμή θα αποδίδονται στο νεογνό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, ο οποίος θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό πολίτη», ενώ η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται πλέον ως εκκρεμότητα στο αντίστοιχο Δημοτολόγιο για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του παιδιού στην οικογενειακή μερίδα των γονιών του.

Τέλος θα κινητοποιούνται αυτομάτως ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη του νεογνού.

Στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Πού θα εφαρμοστεί το μέτρο

Τα 13 πρώτα μαιευτήρια στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο της ψηφιακής δήλωσης των παιδιών είναι τα εξής:

Νοσοκομείο «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο»

Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας – Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης

Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας – Νοσοκομειακή Μονάδα Αργους

Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»

Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Γενικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», Αθήνα

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα»

Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική «Μητέρα», Μαρούσι