341
H Λίντια Στεπάνιβνα Λομίκοφσκα, 98 ετών, περπάτησε 10 χιλιόμετρα μόνη της για να ξεφύγει | YouTube/The Free Press Journal

Η γιαγιά Λίντια γίνεται ηρωίδα του πολέμου στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2024, 13:05
H Λίντια Στεπάνιβνα Λομίκοφσκα, 98 ετών, περπάτησε 10 χιλιόμετρα μόνη της για να ξεφύγει
|YouTube/The Free Press Journal

Η γιαγιά Λίντια γίνεται ηρωίδα του πολέμου στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2024, 13:05

Με τις παντόφλες της και ένα μπαστούνι, αυτή η γιαγιά έφυγε από το χωριό της αναζητώντας την ασφάλεια μακριά από τους ρώσους εισβολείς. Η Λίντια Στεπάνιβνα Λομίκοφσκα, 98 ετών, περπάτησε πάνω από έξι μίλια (σχεδόν 10 χιλιόμετρα) μόνη της για να ξεφύγει από τα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη της Ουκρανίας και να επανενωθεί με την οικογένειά της. Η ιστορία της κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω ενός βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Ντόνετσκ. Είναι η ιστορία μιας ηλικιωμένης που επέζησε από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα βλέπει την καταστροφή της χώρας από τους Ρώσους.

Η οικογένεια της γιαγιάς Λίντια αποφάσισε να εγκαταλείψει το χωριό Ocheretyne, στα ανατολικά του Ντόνετσκ, την περασμένη εβδομάδα, όταν εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα και οι μάχες εντάθηκαν.

«Ξύπνησα περικυκλωμένη από όπλα και μάχες, όλα ήταν τόσο τρομακτικά» λέει είπε η 98χρονη στο βίντεο. Στο χάος της αναχώρησης, η γιαγιά χωρίστηκε από τον γιο της και άλλους συγγενείς, κάποιοι από τους οποίους επέλεξαν να φύγουν από εναλλακτικές διαδρομές όμως εκείνη ήθελε να παραμείνει στον κεντρικό δρόμο.

Με το μπαστούνι της στο ένα χέρι και ένα κομμάτι ξύλου στο άλλο, η Λομίκοφσκα περπάτούσε όλη μέρα χωρίς φαγητό ούτε νερό για να φτάσει σε ασφαλές σημείο. Η ίδια περιγράφει στο βίντεο ότι δύο φορές σκόνταψε και έπεσε αλλά κατάφερε να ξανασηκωθεί, ενώ σταμάτησε αρκετές φορές για να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί λίγο πριν συνεχίσει. «Σκεφτόμουν πως ότι και να γίνει έπρεπε να συνεχίσω να περπατάω», λέει η ίδια.

Όπως γνωστοποίησε η αστυνομία, Ουκρανοί στρατιώτες εντόπισαν την γιαγιά όταν πια είχε βραδιάσει. Την παρέδωσαν στους White Angels, μια ομάδα που βοηθά πολίτες να απομακρυνθούν από την πρώτη γραμμή. Εκείνοι την μετέφεραν σε ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους και επικοινώνησαν με τους συγγενείς της.

Η Λομικόφσκα είπε ότι είχε επιζήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εκείνος ο πόλεμος δεν ήταν σαν αυτόν (σ.σ. τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας). Ούτε ένα σπίτι δεν είχε καεί. Αλλά τώρα, όλα έχουν πάρει φωτιά…», ανέφερε.

Η Monobank, από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ένα σπίτι για την 98χρονη και την οικογένειά της.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...