289
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης | Intime

Αυξήσεις σε συντάξεις από τις αρχές του έτους – ποιοι ευνοούνται

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 11:05
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
|Intime

Αυξήσεις σε συντάξεις από τις αρχές του έτους – ποιοι ευνοούνται

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2020, 11:05

Ενα νέο τοπίο στις συντάξεις διαμορφώνεται από τις αρχές του έτους σε εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες ανέτρεψαν περικοπές που είχαν επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση σε κύριες συντάξεις βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη εργασιακού βίου και άνω.

Επιπλέον, ακυρώνονται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2016 σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα συντάξεων (κύρια + επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ.

Το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικό και το όριο των 1.300 ευρώ και τη μείωση των επικουρικών με βάση την κύρια σύνταξη. Ωστόσο, δεν θα υπάρξει αναδρομική εφαρμογή από το 2016, αλλά από τον Οκτώβριο του 2019, όταν δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου.

Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα επανυπολογιστούν όλες οι κύριες συντάξεις, τόσο των παλιών συνταξιούχων όσο και των νέων (πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου), ανέφερε ο «Ελεύθερος Τύπος».

Οι επιπλέον διαφορές θα δοθούν είτε ως αυξήσεις στην τσέπη είτε ως μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη με μείωση έως και μηδενισμό των όποιων προσωπικών διαφορών. Τα αναδρομικά εξετάζεται να δοθούν σε μία δόση, ανέφερε το «Εθνος», μετά την ψήφιση του νόμου και αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι επανυπολογισμοί των συντάξεων.

Επιπλέον, από το νέο έτος αναδρομικές αυξήσεις θα δουν στις κύριες συντάξεις τους πάνω από 300.000 συνταξιούχοι. Και αυτή εξέλιξη μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ρεπορτάζ του Open ανέφερε ότι στους ευνοημένους συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ναυτικοί, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι και δικηγόροι, υπάλληλοι δήμων και συμβολαιογράφοι.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση γύρω στις 10-15 Ιανουαρίου, ώστε να εισαχθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί προς τα τέλη Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...