597
Στην φωτογραφία Αμερικανοί στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα ενός κατοίκου σε ένα χωριό του Αφγανιστάν με συσκευή βιομετρικών δεδομένων. | Reuters

Αφησαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν τα βιομετρικά δεδομένα των Αφγανών συνεργατών τους;

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 19:45
Στην φωτογραφία Αμερικανοί στρατιώτες ελέγχουν την ταυτότητα ενός κατοίκου σε ένα χωριό του Αφγανιστάν με συσκευή βιομετρικών δεδομένων.
|Reuters

Αφησαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν τα βιομετρικά δεδομένα των Αφγανών συνεργατών τους;

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2021, 19:45

Οι χιλιάδες Αφγανοί που προσπαθούν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο την χώρα και πολύ περισσότεροι που φοβούνται τι μπορεί να τους συμβεί στην επόμενη μέρα της επικράτησης των Ταλιμπάν έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα μια ακόμη απειλή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν εκτός από τον κάθε είδους εξοπλισμό και υποδομές είναι πιθανό να άφησαν στους Ταλιμπάν και ένα πλήρη κατάλογο με τους Αφγανούς που όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζονταν μαζί τους. Ο κατάλογος αυτός βρίσκεται σε μορφή βιομετρικών δεδομένων και αν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν θα γνωρίζουν την ταυτότητα όλων των Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ και γενικότερα με τις δυνάμεις του NATO.
Τόσο ο στρατός των ΗΠΑ όσο και η αφγανική κυβέρνηση συνέλεγε όλα αυτά τα χρόνια φωτογραφίες αλλά και βιομετρικά χαρακτηριστικά (δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα κ.α.) τόσο των ατόμων που συνεργάζονταν μαζί τους όσο και εκατομμυρίων πολιτών για διάφορους λόγους.

Ο αμερικανικός στρατός ήθελε να έχει καταγεγραμμένους τους συνεργάτες του σε όλη την χώρα και παράλληλα να εντοπίζει μέσω της βιομετρικής βάσης πιθανούς αντιπάλους, βομβιστές κ.α. Η αφγανική κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη των βιομετρικών δεδομένων για λόγους ταυτοποίησης των πολιτών σε εκλογικές διαδικασίες.

Οι συσκευές

Υπάρχουν μικρές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (συσκευές HIIDE) με τις οποίες μπορεί κάποιος να ελέγχει τα βιομετρικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει τον σχετικό κατάλογο μπορεί με την χρήση της συσκευής να διαπιστώνει την ταυτότητα του ατόμου που ελέγχει και να βλέπει αν ήταν συνεργάτης των ΗΠΑ ή του NATO.

Όπως είναι ευνόητο με αυτό τον τρόπο οι Ταλιμπάν θα μπορούν να ανακαλύπτουν εύκολα σε όλη την χώρα τους συνεργάτες των συμμαχικών δυνάμεων που δεν κατάφεραν να φύγουν για να γλιτώσουν τα αντίποινα.

Ένα έγγραφο του ΟΗΕ που είδαν δημοσιογράφοι του BBC αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν εντείνουν τις προσπάθειες τους να εντοπίσουν τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ και το NATO. «Εκτιμώ βάσιμα ότι οι Ταλιμπάν είτε έχουν ήδη στα χέρια τους είτε θα αποκτήσουν πολύ σύντομα ένα τεραστίων διαστάσεων όγκο βιομετρικών δεδομένων» υποστηρίζει ο Μπράιαν Ντούλει, σύμβουλος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights First.

H αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Intercept αναφέρει ότι στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες συσκευές HIIDE βρίσκονται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν ενώ το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι κάτοικοι της Καμπούλ υποστηρίζουν ότι οι Ταλιμπάν κάνουν έρευνες στα σπίτια χρησιμοποιώντας βιομετρικές συσκευές. Αφγανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι βιομετρικός εξοπλισμός βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η ελπίδα

Πολλοί ειδικοί και αναλυτές εκτιμούν ότι ένα μέρος του προηγμένου τεχνολογικά εξοπλισμού που εγκαταλείπουν οι αμερικανικές αλλά και οι συμμαχικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να τον χρησιμοποιήσουν οι Ταλιμπάν με κάποιους να πιστεύουν ή ίσως πιο σωστά να ευελπιστούν ότι αυτό θα συμβεί και με τον βιομετρικό εξοπλισμό.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Άνι Τζέικομπσεν που έχει ασχοληθεί με τα θέματα των στρατιωτικής χρήσης βιομετρικών δεδομένων προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν πέσουν οι συσκευές HIIDE στα χέρια των Ταλιμπάν και αυτοί είναι σε θέση να τις λειτουργήσουν και πάλι δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό γιατί, σύμφωνα με την Τζέικομπσεν, οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στον κατάλογο των βιομετρικών δεδομένων επειδή ο αμερικανικός στρατός τον έχει κρατήσει στα δικά του αρχεία και δεν τον μοιράστηκε ποτέ με κάποια κυβερνητική υπηρεσία του Αφγανιστάν υπό τον φόβο κάποιου διεφθαρμένου υπαλλήλου ή αξιωματούχου θα είχε πρόσβαση σε αυτό τον κατάλογο.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο τα δεδομένα των συσκευών HIIDE δεν είναι πουθενά αποθηκευμένα στο Αφγανιστάν αλλά στο Αυτόματο Βιομετρικό Σύστημα Αναγνώρισης του Πενταγώνου το οποίο εκτός των άλλων είναι εξαιρετικά σύνθετο σύστημα. Εκτιμά ότι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος απόκτησης πληροφοριών για τους Ταλιμπάν είναι τα social media.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...