383
Φωτογραφία αρχείου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/

Παραλαμβάνονται τα επιστολικά ψηφοδέλτια, η διαδικασία αποστολής της ψήφου

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2024, 09:20
Φωτογραφία αρχείου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/

Παραλαμβάνονται τα επιστολικά ψηφοδέλτια, η διαδικασία αποστολής της ψήφου

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2024, 09:20

Αρχισαν να παραλαμβάνονται οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου, από τους ψηφοφόρους που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Όλοι αναμένεται να έχουν παραληφθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 202.556 ψηφοφόροι εντός και εκτός Ελλάδας έχουν επιλέξει να ψηφίσουν επιστολικά.

Οι φάκελοι είναι βεβαίως ονομαστικοί και παραλαμβάνονται μέσω κούριερ με αριθμητικό κωδικό. Κάθε φάκελος περιέχει δύο άλλους κενούς φακέλους, το ψηφοδέλτιο, τις οδηγίες και το έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο ο  ψηφοφόρος δηλώνει ότι δεν θα παρουσιαστεί σε εκλογικό κέντρο την Κυριακή των Ευρωεκλογών (αυτό μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά).

Στη μια όψη του επιστολικού ψηφοδελτίου, ο ψηφοφόρος επιλέγει το κόμμα που θέλει να φηφίσει, ή σταυρώνει λευκό

Το ψηφοδέλτιο είναι τυπωμένο σε δύο όψεις: Στη μια, ο ψηφοφόρος σταυρώνει το κόμμα της επιλογής του ή δηλώνει «λευκό» και στην άλλη επιλέγει έως 4 υποψήφιους ευρωβουλευτές, όχι ονομαστικά αλλά με τον αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα. Στο φυλλάδιο των οδηγιών υπάρχουν οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων ώστε οι ψηφοφόροι να αντιστοιχίσουν αριθμητικά τις επιλογές τους.

Η άλλη όψη του επιστολικού ψηφοδελτίου περιλαμβάνει τις αριθμητικές επιλογές για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές

Στη συνέχεια το ψηφοδέλτιο μπαίνει μέσα στον μικρό φάκελο και ο αυτός στον πιο μεγάλο μαζί με την υπεύθυνη δήλωση

Μέχρι τις 8 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα όλοι οι φάκελοι πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, ώστε την επόμενη ημέρα να καταμετρηθούν μαζί με τις ψήφους που θα μπουν στις κάλπες.

Η επιστολική ψήφος αποστέλλεται με την ίδια ταχυδρομική εταιρεία μέσω της οποίας παρελήφθη.

Οι ψηφοφόροι που διαμένουν στην Ελλάδα μπορούν είτε μέχρι τις 3 Ιουνίου να καλέσουν την εταιρεία να παραλάβει τον φάκελο είτε μέχρι τις 4 Ιουνίου να τον παραδώσουν οι ίδιοι σε κάποιο υποκατάστημα της εταιρείας.

Οι ψηφοφόροι που διαμένουν στο εξωτερικό έχουν περιθώριο έως τις 28 Μαΐου να αποστείλουν την ψήφο τους βάσει των οδηγιών που έχουν παραλάβει.

Η επιστολική ψήφος δεν επιτρέπεται να μπει σε γραμματοκιβώτιο ούτε και να παραδοθεί από τον ίδιο τον ψηφοφόρο στο σημείο συλλογής.

Αν για οποιοδήποτε λόγο, η επιστολική ψήφος δεν παραληφθεί, ο ψηφοφόρος θα ενημερωθεί σχετικά ώστε στις 9 Ιουνίου να μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένος .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...