399
Σκηνή από το «Peppermint frappé» του Κάρλος Σάουρα | .

Αφιέρωμα στον Μάη του ’68 μέσα από ταινίες στη Στέγη

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 18:37
Σκηνή από το «Peppermint frappé» του Κάρλος Σάουρα
|.

Αφιέρωμα στον Μάη του ’68 μέσα από ταινίες στη Στέγη

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 18:37

Ο Μάης του ’68 έρχεται μέσα από τρεις σημαντικές ταινίες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Στις 31 Μαΐου η κεντρική σκηνή θα προβάλει τρία φιλμ που στιγμάτισαν και στιγματίστηκαν από μία πολύ σημαντική εποχή όχι μόνο για την τέχνη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του event «Flix it στη Στέγη» θα προβληθούν δύο ταινίες που δεν προβλήθηκαν ποτέ στο επεισοδιακό φεστιβάλ των Καννών του 1968, καθώς εκείνο διακόπηκε, και μία σύγχρονη, που όμως έχει να κάνει με τον εμβληματικό σκηνοθέτη Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Το αφιέρωμα αρχίζει στις 17.00 με την ταινία «Φωτιά… πυροσβέστες» του 1967, σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν: σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τσεχοσλοβακίας, το εθελοντικό σώμα της πυροσβεστικής ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον ετήσιο χορό του, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της τοπικής κοινωνίας. Τα ως επί το πλείστον μεσήλικα μέλη θέλουν να τιμήσουν τον πρόεδρό τους επειδή γνωρίζουν ότι πάσχει από καρκίνο (ενώ ο ίδιος το αγνοεί), χαρίζοντάς του μια μινιατούρα πυροσβεστικού τσεκουριού μέσα σε βελούδινη θήκη.

Firemens Ball 3 (1)
Χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία «Φωτιά… πυροσβέστες» του Μίλος Φόρμαν

Η ταινία αναδεικνύει τη διαπεραστική ματιά του Φόρμαν στον κομμουνισμό, αλλά και το ταλέντο του να ενορχηστρώνει το χάος που ξεσπά απροειδοποίητα μέσα από φαινομενικά καθημερινές καταστάσεις.

Στις 19.00, σειρά έχει το «Peppermint frappé» του Κάρλος Σάουρα: ο Ζουλιάν, ένας μεσήλικας και εργένης γιατρός, συναντά έναν φίλο από τα παιδικά του χρόνια, τον Πάμπλο. Εκείνος έχει μόλις επιστρέψει από την Αφρική και είναι παντρεμένος με μια πανέμορφη γυναίκα, την Ελένα. Οταν ο Ζουλιάν αποτυγχάνει να ξελογιάσει την Ελένα, αποφασίζει να μετατρέψει τη νοσοκόμα του σε ένα παράξενο αντίγραφό της. Η ταινία κέρδισε την Αργυρή Αρκτο σκηνοθεσίας στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την ίδια ημέρα στις 21.00. με την προβολή της ταινίας «Γκοντάρ, αγάπη μου» του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ο βραβευμένος με Οσκαρ για την ταινία του «The artist» σκηνοθέτης, επιχειρεί εδώ να στήσει μια ολόκληρη ταινία γύρω από την «ιερή αγελάδα» του γαλλικού σινεμά, τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Είναι ένα φιλμ όχι απλά βιογραφικό, ούτε απλή και χαριτωμένη καταγραφή των όσων συνέβησαν τον Μάη του ’68. Πάνω απ’ όλα είναι μια διεισδυτική ματιά στο μυαλό μιας προβληματικής και προβληματισμένης ιδιοφυΐας.

Redoubtable Photo 1
Το ιερό τέρας του γαλλικού σινεμά, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ, όπως τον οραματίστηκε στην ταινία του «Γκοντάρ, αγάπη μου» ο Μισέλ Χαζαναβίσιους

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...